Monteiro: Vođstvo na polovini sezone ne znači ništa, borba se nastavlja

Svetski šampionat turing automobila prevalio je put od 11.000 kilometara kako bi gostovao u Argentini.

Hondin vozač Tijago Monteiro osvojio je dva podijuma na prethodnom vikendu u Portugalu i tako povratio vođstvo u generalnom plasmanu. Njegova prednost u sve oštrijoj borbi za titulu iznosi svega četiri poena.

WTCC na autodromu Terme de Rio Ondo gostuje od 2013, Tijago je pre dve sezone tu izlazio na pobedničko postolje.

“Vođstvo u poretku vozača na kraju evropske turneje bilo je naš cilj i ostvarili smo ga. Ipak, za vođstvo na pola sezone ne osvajate nikakav trofej, zadatak nam je da nastavimo sa dobrim performansama iz trke u trku, počevši od Argentine. Terme mi se dopadaju, na sedam od osam trka tamo sam bio u prvih šest, stoga idem uveren da ću osvojiti dosta poena i učvrstiti svoju poziciju u šampionatu”, kazao je Monteiro pred put u Južnu Ameriku.

Drugi Hondin vozač Norbert Mihelis u poslednje vreme je u usponu forme, što je pokazalo i smanjenje zaostatka za vodećim sa 62 na 27 poena u samo dva trkačka vikenda. Mađar je osvojio dve uzastopne pol-pozicije u Nemačkoj i Portugalu, drugo mesto na Nirburgringu, da bi u Vila Realu zabeležio prvu pobedu u 2017. Ako i na Termama osvoji najbolje startno mesto, biće tek peti WTCC vozač kome je uspelo da osvoji tri pol-pozicije zaredom.

Photo Paulo Maria / DPPI

“Odlazim u Argentinu veoma zadovoljan posle pobede u Portugalu i upola manjim zaostatkom u šampionatu nego što sam imao dva vikenda ranije, tako da želim da iskoristim taj zamah. Prošle godine sam bio na Termama bio u prvom startnom redu i dugo sam vodio glavnu trku. Siguran sam da će “honda” u Argentini biti moćna, a moj cilj je isti kao na početku sezone, da budem svetski šampion. Zato u Argentini moram da se potrudim da napravim dobar rezultat”, rekao je Mihelis.

Rio Mičigami je u Portugalu imao je najbolji vikend u svojoj prvoj kompletnoj WTCC sezoni. Na Vila Realu se kvalifikovao u prvih 10. i deseto osvojeno mesto donelo mu pol-poziciju za uvodnu trku. U nedelju je imao problem sa senzorom gasa i nije mogao da se bori za podijum, a sudbinu mu je zapečatio gumi-defekt. Hondin Japanac nada se boljem rezultatu ovog vikenda.

“Izazovna prva polovina sezone završena je testom u Italiji, kao i mojim dosad najkonkurentnijim izdanjem ove godine u Portugalu. Tu je trebalo da u najgorem slučaju osvojim podijum, da nije bilo tehničkih problema koji su nas spotakli u trkama. To mi daje mnogo samopouzdanja da se sada krećemo u dobrom pravcu i sa automobilom i sa mojom vožnjom. Nikad se nisam trkao u Argentini, pa me čeka učenje staze, ali jedva čekam”, dodao je Mičigami.

Inače, “honda” će u Argentini biti teža za 10 kilograma u odnosu na Portugal i nosiće 60 kilograma balasta.