Oriola: Nisam kriv za kontakt s Van Lagenom, on je kočio ili je oduzeo gas, a trebalo je da vozi punim gasom

Na Ošerslebenu je najvredniji rezultat za Lukoil Kraft-Bambu i Seat ostvario Danijel Lojd.

Na kvalifikacijama treći i brži od obojice svojih kolega, bivši BTCC trkač je prvi sprint završio na drugom mestu pobedničkog postolja, ubeleživši svoj prvi TCR podijum. To je u drugoj vožnji dopunio četvrtim mestom, ne mogavši da za sobom zadrži kasnijeg pobednika Đanija Morbidelija.

Džejms Neš imao je sedmo kvalifikaciono vreme, u trci 1 popeo se do četvrtog mesta, dok je u trci 2 bio kolateralna šteta masovnog startnog karambola, koji je odneo i Pepea Oriolu. Španac je u prvom sprintu startovao peti. Za tu poziciju se borio sa Japom van Lagenom, poslat je na kazneni prolaz kroz boks jer je pogurao Holanđanina, da bi docnije odustao zbog oštećenja hladnjaka.

Kraft-Bambu je bio drugi najuspešniji tim vikenda, osvojio je 46 poena i približio se na 33 boda vodećem timu M1RA, koji je viken na Ošerslebenu završio s nulom u bilansu.

“Veoma dobar vikend, zadovoljan sam i tempom, i time što se približavam vodećima”, prokomentarisao je Lojd svoj dosad najuspešniji TCR nastup. “Presrećan sam zbog trke 1. Sjajno sam startovao i pre prve krivine uspeo sam da se probijem do drugog mesta. Morbideli je bio neverovatno brz i zaista nedostižan u trci. Bilo mi je teško da održim korak s njim, pomalo mi je odmicao, ali sam se i ja odvojio od pratilaca. Lepo je što sam mogao da pokažem svoj tempo, srećan sam zbog drugog mesta i svog prvog podijuma.”

“Za drugu trku smo zbog toplijeg vremena izveli nekoliko promena, ali osećaj više nije bio isti, nisam imao onaj tempo koji smo očekivali i pomalo sam se namučio. Završio sam četvrti i pomalo sam razočaran što nismo izborili još jedan podijum. Ipak, drago mi je što sam imao sreće da ne budem upetljan u haos na startu, u kojem su havarisani Džejms i Pepe. Koliko god moj dan bio dobar, ne želite da vidite da se takvo nešto dešava vašim timskim kolegama”, zaključio je vozač iz Hadersfilda, sada 12. u generalnom sa 47 bodova.

Neš je očekivao da će na drugoj trci u Nemačkoj izboriti podijum, jer je imao pogodnu poziciju na inverznom startu, ali je njegov nastup trajao svega nekoliko stotina metara. Englez je odmah po izlasku iz polupanog “leona” imenovao vozača koga vidi kao krivca za havariju koja je odnela sedam automobila: “Drago mi je što sam dobro startovao u prvoj trci, to me je dovelo sa sedmog na četvrto mesto. Hteo sam na pobedničko postolje, ali nisam mogao da napadnem Hafa.”

“Trka 2 je obećavala mnogo više, jer sam tu imao četvrto startno mesto, i zaista sam očekivao da ću završiti u prva tri. I taj start mi je bio dobar, ali je Roberto Kolčago prešao na levu stranu, pogodio je Žan-Karla Vernea, a ovaj me okrenuo i izbacio me sa staze. Ekipi će biti teško da dovede automobile u red kako bi ih na vreme pripremila za ukrcavanje na brod za Tajland”, kazao je Neš, koji je posle sedam vikenda preskočio Borkovića na tabeli i sada je šesti u generalnom.

Pepe Oriola je u nedelju napunio 23. godine, ali na Motorsport areni Ošersleben rezultatski nije imao šta da slavi. Španac je propustio priliku da u trci 1 uzme bodove za šesto ili peto mesto, čime bi pojačao svoje i dalje postojeće nade da može do naslova u prvenstvu u kojem je i dalje petoplasirani. On smatra da u prvom sprintu nije zaslužio kaznu: “Prva trka me je razočarala, kažnjen sam prolaskom kroz boks posle kontakta s Van Lagenom. S moje tačke gledišta, krivica nije moja. On je kočio, ili je oduzeo gas na mestu na kojem bi trebalo da se vozi punim gasom i zato sam ga udario, a to znači da je namerno želeo da me uspori ili da me eliminiše. Sudije su mogle da istraže njegovo ponašanje, ali izgleda da uopšte nisu pogledale snimak. O trci 2 nema šta da se kaže – Kolčago se kretao unazad i udario me je, to je bilo sve. Drago mi je što idemo na odmor, a onda se usredsređujem na Tajland.”

Direktor anglo-azijske ekipe Ričard Kolmen rezimirao je zbivanja u Nemačkoj: “Za naš tim je to bio vikend pomešanih osećanja. Danijel i Džejms su vozili odlično i pokazali su veliku zrelost na čelu kolone u prvoj trci. Pepe je imao trkački incident s drugim automobilom, on veruje da je njegov suparnik ranije kočio. Kamere mu nisu oprostile, ali je na kraju krajeva to nevažno – bodove smo izgubili. U drugoj trci dvojica naših vozača nisu mogla da učine mnogo, bili su kolateralna šteta u udesu. Den je postigao vrlo kompetentan rezultat, ali ovog vikenda nismo baš imali tempo da pariramo “folksvagenima”. Ipak, bili smo konkurentni, a mislim da ćemo biti veoma konkurentni idući put na Tajlandu i nadam se da ćemo osvojiti što je moguće više bodova kako se približavamo kraju sezone.”