Morbideli: Još bar jedan dobar rezultat…

Đani Morbideli jedini je u ovoj sezoni Svetskog šampionata turing automobila ukrao pobedu Sitroenu, održavši javni čas defanzivne vožnje na trci 2 na Hungaroringu.

Italijanskom pilotu nije prijala gotovo dvomesečna neaktivnost posle argentinske WTCC runde i jedva čeka da se vrati u akciju. Ostavši bez ijednog boda na Termama, Đani je pao na osmo mesto u poretku vozača i pokušaće da popravi stvar na Goldenport parku, na prvom od četiri nadmetanja na azijskoj turneji, koja čini završnu trećinu ovogodišnjeg prvenstva.

„Idem u Kinu sa ogromnom željom da se ponovo nađem za volanom. Samo jedna trka od kraja juna do početka oktobra – to je premalo za profesionalne vozače poput onih koji se trkaju u WTCC-u. Ja sam morao malo da „povučem ručnu“, dok su drugi učesnici prvenstva imali prilika da voze. Neki su čak izvodili testove u WTCC automobilima, drugi su morali da se zadovolje automobilima drugih kategorija da bi se održali u formi. Meni nije stajalo na raspolaganju nijedno od ta dva rešenja, baterije su mi napunjene i sad jedva čekam da ponovo počnem,“ govori Morbideli.

bigm_540_MORBIDELLIVeteran iz Pezara nije oduševljen lokacijom odabranom za povratak u takmičarsku akciju.

„Ne sviđa mi se mnogo što se sezona nastavlja na stazi kakva je ta u Pekingu, ona izgleda vrlo krivudava i vrlo malo tehnička. S jedne strane, to ne dopušta vozaču da doda vrednost ukupnom paketu trkač-auto, a s druge, ne izgleda da je baš idealno za „ševrolet“. RML je pripremio komplet delova koji uključuje novu geometriju oslanjanja i „zatezanje“ aerodinamike, ali mislim da će kontejneri u padok stići bukvalno u poslednji čas i da ćemo možda imati vremena samo da iskrcamo automobile i opremu. Ne deluje da će biti načina da se na miru poradi na automobilima, barem ne u Pekingu.“

Međutim, nova rešenja iz Velingbroa mogla bi korisno da posluže u poslednjim trima rundama prvenstva, u kojima je Đaniju bitno da ostvari što bolje rezultate, jer su oni od značaja za neposrednu trkačku budućnost. A ta budućnost bi, kad su timske boje u pitanju, mogla mnogo da liči na sadašnjost.

„Ti noviteti će nam posle biti korisni u Šangaju i nadam se da mogu da mi pomognu da dobro završim sezonu, uz najmanje još jedan dobar rezultat. Važno je dobro okončati sezonu, jer vam to obezbeđuje motivaciju dugo, tokom celog zimskog perioda, kada počinjete da postavljate osnove za iduću godinu, objašnjava Morbideli. Prerano je da danas govorimo o sezoni 2015, ali ne krijem da se vrlo dobro osećam u ekipi Renea Miniha. Ako bismo mogli da nastavimo saradnju i u budućnosti, tome bih se baš radovao.“