Sitroen već u Pekingu može do proizvođačke titule

Od argentinske runde Svetskog šampionata turing automobila prošla su skoro dva meseca i pauza se neprijatno odužila. Srećom, ovog vikenda dolazi kraj čekanju na akciju: deveta WTCC runda vozi se na stazi Goldenport park u Pekingu i ona će otvoriti završnu trećinu sezone, koja se cela održava u Aziji.

Goldenport park ima samo 2,391 kilometar i najkraća je staza na kalendaru. Tokom predstojećeg vikenda, tamo će svoje trke voziti i Kinesko prvenstvo turing auotmobila (CTCC). Po rasporedu dešavanja, ova runda odudara od uobičajenih WTCC standarda. Vozači će imati tri polučasovne sesije da upoznaju Goldenport park i podese automobile, ali se i test i dve trening sesije voze u subotu.

Kvalifikacije se premijerno voze u nedeljno jutro, a dve trke od po 26 krugova istog dana u popodnevnim terminima po lokalnom vremenu (u Centralnoj Evropi 8:50 i 9:50 ujutro).

Sitroen rejsing u Pekingu ponovo nastupa sa četiri automobila – pored stalnih aduta, Hosea Marije Lopesa, Ivana Milera i Sebastijana Leba, u trkačko sedište vraća se i Kinez Ma Ćinghua, koji će izvesno biti favorit publike.

wtcc20140803154 wtcc20140622006Nivo WTCC kampanje Sitroen rejsinga ilustrije činjenica da su njegovi vozači osvojili 14 od 15 dosad voženih trka. Nikakvo čudo da je ekipa već sada, na prvoj rundi završne trećine sezone, u poziciji da osvoji proizvođačku titulu, iako izgledi da se to dogodi baš u Pekingu nisu posebno veliki. Sitroen bi, naime, morao da osvoji 48 poena više od Honde, što je francuskom timu ove godine uspelo samo jednom, na otvaranju sezone u Marakešu.

Petnaest startova, dvanaest podijuma, od toga sedam pobeda – sezonski bilans Hosea Marije Lopesa govori za sebe. Na samo dva takmičarska vikenda nije zabeležio nijednu pobedu, a kod kuće, u Argentini, osvojio je maksimum raspoloživih bodova u okviru jedne WTCC runde (55), što je ove godine samo njemu pošlo za rukom. Sa 60 bodova ispred Ivana Milera, vozač „C-elizea“ #37 konačno sebi dopušta da razmišlja o tituli.

„Voleo bih da mogu da se vratim i ponovo proživim te sate posle trka na Termama,“ priča Argentinac. „Bio sam potpuno iscrpljen, ali sam pred domaćom publikom osvojio pol poziciju i dve trke i osećaj je bio neverovatan. O tako nečem nisam ni sanjao. Sve dosad nisam želeo da razmišljam o tituli, jer je prednost još bila veoma mala. Sada, sa 60 poena razlike, stvari stoje drugačije. Na dolazećim rundama neću promeniti svoj pristup, ali možda ću prihvatiti i niže pozicije, radije nego da sve vreme rizikujem.“

wtcc20140801019 wtcc20140621001Iako možda i nije spreman da se pomiri s tim, Ivan Miler zvuči kao da je na ivici da prizna poraz. „Matematički, sve je još moguće, ali moram biti realan: zaostatak je nemoguće nadoknaditi osim ako se Pečitu dogode ozbiljne nevolje i na nekim trkama završi bez bodova. Ako još budem imao matematičke šanse uoči Makaua, počeću da verujem da je preokret moguć, jer u toj, poslednjoj trci, svašta može da se desi. Duboko u sebi, mislim da je ovo Lopesova godina – bio je veoma uspešan,“ otvoren je četvorostruki prvak sveta.

Ma Ćinghua je za Sitroen nastupio u Rusiji i Belgiji. Na Moskovskom autodromu, na svom WTCC debiju, već je napravio malu senzaciju, postavši prvi Kinez – pobednik trke jednog FIA svetskog šampionata. Vozač iz Šangaja voleo bi da takav rezultat zabeleži i u Pekingu, a ukras koji je ekipa pripremila za njegov automobil #33 za motiv ima kinesku godinu konja.

Kao jedini WTCC vozač sa ikakvim iskustvom na Goldenport parku, Ma je najbolji vodič za stazu koja je domaćin šesnaeste i sedamnaeste ovogodišnje trke.

wtcc20140607065 wtcc20140606009„Goldenport park je jedna od najstarijih trkačkih staza u Kini. Ne poznajem je baš najbolje, ali sam na njoj pre nekoliko godina vozio nekoliko trka u jednosedima,“ objašnjava Sitroenov džoker. „Staza je možda kratka, ali apsolutno ne ostavlja prostor za greške, jer ste stalno blizu sigurnosnih ograda. Ne možete ni za sekund da dopustite da vam ponestane koncentracija. Druga poteškoća leži u površini staze, koja je veoma abrazivna i troši gume. To će biti posebno komplikovano s našim automobilima na prednji pogon. Moraćemo da pronađemo pravi set-ap da bismo sačuvali gume tokom trka.“

„Ja sam se dobro pripremio, učestvovao sam u test sesijama i bio u simulatoru Sitroen rejsinga. Moram dobro da se pokažem već na treninzima, kako bih u dobroj formi ušao u kvalifikacije. Goldenport park nema dugačke pravce i jedva da će biti prilika za preticanje. U svakom slučaju, biće ih mnogo manje nego u Šangaju,“ otkrio je Ma.

Sebastijan Leb čvrsto drži treću poziciju u plasmanu vozača, a u bilansu sezone ima šest finiša na podijumu, među njima i dva trijumfa. Reli superstaru se odužilo čekanje na nastavak takmičenja i on već ima plan kako će usavršiti svoje veštine turing trkača.

wtcc20140620039 wtcc20140621023„Pauza je već počela da mi dosađuje i jedva čekam da se vratim za volan svog „sitroena“. Cilj mi je da nastavim tamo gde sam stao na Termama: da držim svoju poziciju u grupi, uočim prave prilike i pretičem kad je moguće! Takve stvari ne možete uvežbavati, postajete bolji jedino kroz takmičenje. Nadam se da ću se ovog vikenda popeti na podijum,“ najavljuje Leb.

Poslovni rezultati Sitroena u Kini verovatno daju odgovor na pitanje zašto je Makauu i Šangaju ove godine pridodat i Peking, odnosno zašto je ova zemlja 2014. dobila i svoju treću WTCC trku. Naime, Francuzi u Kini operišu duže od 20 godina, u partnerstvu sa kompanijom Dongfeng. U 2013. Sitroen je tu prodao 280.000 vozila, što je skok od 25%, na tržištu na kojem je prodaja porasla za 19.1%. Najmnogoljudnija zemlja na svetu sada je i najznačajnije tržište Sitroena, posmatrano po rastu prodaje. Model „C-elize“ proizvodi se i u Kini i predstavlja osnovu tržišne ofanzive kompanije, baš kao što je okosnica njenih sportskih aktivnosti u WTCC-u.