Fulinu zlato, Matejovskom srebro, Češkoj Kup nacija

Veliko finale FIA Evropskog kupa turing automobila 2014. još jednom je pokazalo apsolutnu dominaciju ekipe Krenek motorsport u TC2 klasi. Česi su u svojim BMW-ima 320si na Siciliji zabeležili dve dvostruke pobede, Fulin je ponovo postao šampion kategorije, a Matejovski je konačno overio svoj status TC2 viceprvaka. U krajnjem ishodu, postignuti rezultat još bolji od onog ostvarenog 2013. Tadašnji trijumf nije imao razmere aktuelnog, jer nije bio dvostruki.

Petr Fulin osvojio je čak 7 od 10 ovosezonskih ETCC trka i potpuno je dominirao u Francuskoj, Belgiji i Italiji, sa po dve dvostruke pobede. Po standardnom sistemu bodovanja, njegova prednost bi bila nedostižna i pre Perguze, ali ga je dupla porcija poena uvedena u igru na Siciliji primorala da još malo poradi kako bi odbranio prošle godine stečeni naslov u ETC kupu. Čehu je zapravo bilo dovoljno 12 poena da rezerviše novo evropsko zlato, no on se nije zadovoljio time da „samo kruži stazom“, već je i na Perguzi zabeležio maksimum: u ovom slučaju 46 poena, za dve pobede i pol poziciju.
_ML17475 foto
„Pre svega, želeo bih da se zahvalim svim članovima ekipe na sjajnoj sezoni, praktično je sve funkcionisalo kako treba, uprkos ograničenom budžetu i pokušajima da pričuvamo automobil, uspeli smo da odbranimo titulu. Štaviše, moj kolega Matejovski završio je drugi, pa je i sa timske strane ovo najbolji mogući ishod,“ kazao je novi-stari pobednik ETC kupa Petr Fulin.

Mihal Matejovski je u Italiji u stopu pratio svog uspešnijeg kolegu: bio je drugi u klasi u kvalifikacijama, kao i drugoplasirani u obema trkama. On je značajno poboljšao svoj plasman u odnosu na ETCC sezonu 2013: tada je u poretku S2000 klase završio peti, a ove godine mu je pripalo srebro. Do njega su ga doveli jedna pobeda, dva druga, tri treća i tri četvrta mesta. Najvažnije – Matejovski je u svim trkama osvajao poene.

_ML17440 01„Bio je ovo sjajan završetak savršene sezone. Na trkama na Siciliji stalno sam vozio sve brže i dva druga mesta donela su mi još dragocenih evropskih bodova. Drugo mesto u Evropskom kupu mi je dosad najbolji rezultat u karijeri, zbog toga bih se zahvalio svima koji su me sve vreme podržavali – porodici, prijateljima, partnerima i sponzorima, a na kraju, ali nikako ne i poslednje, svim ljudima u našoj ekipi. Njihov rad tokom godine bio je sjajan, mogao sam da se smireno takmičim i usredsredim se na najbolji mogući rezultat,“ ispričao je Matejovski.

I šef ekipe Jozef Krenek zahvalio se svim protagonistima superuspešne sezone, vozačima i članovima ekipe na besprekornom radu, a partnerima tima na pruženoj podršci.

Fulin i Matejovski su cele sezone jedini branili boje Češke u ETC kupu, i svojoj zemlji su, kao i 2013. doneli ETCC Kup nacija, osvojivši ukupno 118 poena. Na poziciji dva završila je Rusija (100 bodova), a do trećeg mesta stigla je Slovačka (91).

Poredak vozača TC2 klase ETCC kupa 2014:
1. Petr Fulin (BMW 320si) 128 bodova
2. Mihal Matejovski (BMW 320si) 84
3. Peter Rikli (honda sivik) 50
4. Samuel Sladečka (alfa romeo 156) 39
5. Kristijan Fišer (BMW 320si) 38