Najuspešniji na Perguzi rekli su…

Pošto se na Perguzi drugi i poslednji put zavijorila karirana zastava, došlo je vreme za rezime finalne ETCC runde u 2014. godini. Reč su dobili najuspešniji vozači vikenda – dakle ne obavezno i osvajači titula u ETC kupu, već trkači sa najvećim zbirom bodova iz trke 1 i 2 na Siciliji, a to su Homola, Fulin, Nađ, Brukner i Kraftova.

Najuspešniji TC2T vozač na italijanskoj rundi Kupa bio je Mato Homola. Dva puta je kroz cilj prošao drugi, startovao je kao drugi u klasi, pa je sa osvojenih 40 bodova na Perguzi nadmašio i Karamiševa i Skuza. Naslov je, znamo, pripao ruskom vozaču, a Slovak je opisao svoj italijanski nastup.

„Znao sam da su „ševroleti“ brži od mog BMW-a na dugim pravcima. Pokušao sam da preteknem Karamiševa pre prve krivine u trci 1, ali sam bio na spoljnoj putanji, staza je bila prljava i izgubio sam dve pozicije. Morao sam da se tokom cele trke probijam napred. Zadovoljan sam što sam pri kraju trke bio brži. Slično se dogodilo sa Skuzom u trci 2. Moja sezona počela je loše, udesom u Le Kasteleu, ali sam zadovoljan jer smo i tim i ja odrastali zajedno i sakupili mnogo iskustva“, rekao je 20-godišnji Homola, osvajač srebra u najjačkoj klasi ETC kupa.

_ML17568 _ML17475
Sa dve pobede i pol pozicijom u TC2 klasi, i maksimalnih 46 poena u džepu, Fulin je ponovo bio nenadmašan u svojoj kategoriji. „To je bila savršena kruna savršene sezone. Želim da zahvalim Krenek motorsportu jer su mi za svaki trkački vikend priremili odličan automobil. Danas sam želeo da uživam u trkanju i vozim brzo. Trka 2 je bila mnogo  zabavnija. Imao sam kontakt sa Enderom na početku i izgubio sam četiri mesta. Uživao sam u preticanjima i povratku u vrh. Imao sam još jednu dramu, kad sam se borio sa Matejovskim i Riklijem, ali sam na kraju ipak mogao da preteknem Mihala“, izjavio je Fulin, koji je odbranio prošle godine stečeni ETCC naslov.

„Bio je ovo za mene odličan povratak u klasu. Obično Monomarka pruža veoma blisko trkanje, ali sam danas ja bio najbrži i mogao sam lagano da pobedim na obe trke. Verujem da je u pitanju kombinacija odličnog rada mog tima i moje vozačke veštine“, pohvalio se Norbert Nađ. On je u Monomarki već vozio cele 2013. i toj klasi se ove sezone vratio samo u Italiji. I to s punim uspehom: za dve pobede i pol poziciju na Perguzi pripalo mu je 46 bodova.

_ML18065 AUTO - ETCC ENNA 2014Luksemburžanin Žil Brukner je, poput Fulina, istovremeno osvojio Kup i bio najuspešniji trkač u svojoj klasi, pošto je zabeležio dva trijumfa i ukupno 44 boda. „Veoma sam srećan. Juče je moj kvalifikacioni pokušaj pokvarila žuta zastava. Ali, u trci sam pokazao da sam najbrži u klasi i ostavio sam svoje takmace za sobom. Takođe sam veoma ponosan što sam pobednik u klasi S1600. Koliko znam, ja sam prvi vozač iz Luksemburga koji je osvojio FIA titulu. Ovo je istorijski dan za auto-sport u mojoj zemlji“, ponosno je istakao Brukner, koji je u velikom finalu nadmašio Ulrike Kraft u klasi S1600.

Pošto joj je izmaklo zlato u najslabijoj klasi ETC kupa, Kraftovoj je preostalo da se uteši osvajanjem Trofeja za dame. Kolika je to satisfakcija, pitanje je, jer je Ulrike u prvom delu sezone delovala kao apsolutni favorit među vozačima S1600 „fijesti“.

„Želim da se zahvalim Međunarodnoj automobilskoj federaciji što je ustanovila ovaj trofej i ponosna sam što sam ga ove godine osvojila. S druge strane, pomalo sam iznervirana jer sam propustila priliku da budem prva žena osvajač FIA ETCC titule. Moje šanse da pobedim Bruknera propale su kad mi je u trci 1 pukla guma,“ kazala je Nemica koja je na tronu „prve dame“ Evropskog kupa turing automobila nasledila Andrinu Guger.