Morbideli: Moskva ne odgovara „kruzu“

Posle pet WTCC rundi i devet ove sezone izvezenih trka, Đani Morbideli je jedini vozač kome je uspelo da pobedi za volanom automobila koji nije „C-elize“. U Austriji je još jednom poremetio Sitroenovu dominaciju, postigavši najbrži kvalifikacioni krug. Mada zbog kazne nije startovao s pol pozicije, ona mu se računa u statistici Svetskog šampionata.

Morbidelijev tim, Minih motorsport poslednji je preuzeo svoje „RML ševrolete“, a koliko je napredovao od početka sezone, vidljivo je na tabeli: Italijan je šesti u poretku vozača i najbolje je plasirani od šestorice pilota „kruza“.

Međutim, Đani ne očekuje mnogo od ruske WTCC runde, i to ne samo zato što mu je Moskovski autodrom nepoznanica, već i zato što pretpostavlja da konfiguracija staze ne leži „RML kruzu“, koji je dodatno otežan balastom od 20 kilograma.

gianni (1)„Idem u Moskvu, na još jednu od staza koja mi je sasvim nova u ovoj WTCC sezoni. Uz sve ostalo, ovog vikenda, za razliku od prethodnih, nije predviđena nijedna tura proba u petak. To ne mora nužno da bude drama, ne tako davno, na Salcburgringu, koji mi je takođe bio novina, videlo se kako vozač može brzo da se adaptira na stazu: štaviše, uspeo sam da zabeležim najbolje vreme u kvalifikacijama. Ipak, čak je i najspremnijem profesionalcu potrebna podrška automobila da bi se prilagodio: ako auto od prvog časa uliva poverenje, jer je performantan, sve je jednostavnije. Prema informacijama koje sam sakupio, Moskva ne izgleda da posebno pogoduje „ševrolet kruzu“, za razliku od Austrije,“ kazao je italijanski trkač.

„Staza ima nekoliko zaista sporih krivina i dosad nam ta vrsta konfiguracije nije olakšavala život. Svakako se nadam da grešim, jer je Rusija važno tržište za Kamocija, partnera koji mi je pomogao da se povežem sa Minih motorsportom. Bilo bi lepo ako bih mogao da sponzoru i njegovim gostima pružim priliku da ovog vikenda uživaju. Kao i uvek, i ekipa i ja daćemo maksimum. Međutim, nama su karakteristike staze nepoznanica, ali suočićemo se i sa nepoznanicom koju nam donosi primena kompenzacione težine. Ona posle poslednjih rezultata podiže minimalnu težinu „kruza“ za 20 kilograma,“ objasnio je Morbideli.