Tarkvini za Serbiaring: Honda mora da učini više

Gabrijele Tarkvini mora da je očekivao više od ove WTCC sezone i to smo slutili i pre nego što smo ga, u petak tokom trkačkog vikenda na Salcburgringu, sreli zabrinutog i pomalo umornog. Uprkos tome, italijanski vozač dao nam je pošten intervju, otvoreno je nabrojao mane „sivika“, priznao da je sopstvene rezultate podredio timskim, opisao režim testiranja na kakav je Honda prinuđena i bez ustezanja pohvalio najljućeg rivala, ekipu Sitroena.

Tarkvinijeve reči su veoma jasna kritika onoga što je Honda učinila za 2014, a što se ispostavlja kao nedovoljno za WTCC nove epohe. Razgovarajući s njim, čuli smo trkača koji nema ni jedan jedini razlog da stvari ne nazove pravim imenom. S druge strane, u subotu i nedlju smo ga na stazi ponovo videli kao velikog šampiona kome motivacije nikad ne ponestaje.

Gotovo je teško poverovati da je skoro polovina šampionata završena ovako rano u godini. Kako biste sumirali dosadašnji tok sezone?
– Prošla je jako brzo, polovina sezone je obično mnogo kasnije u godini. Vozili smo mnogo trka jednu za drugom. U toj neobičnoj situaciji, desio mi se udes u Marakešu. Puno se radilo na automobilu i mislim da smo mnoge probleme rešili, ali je sve prošlo veoma, veoma brzo.

148_TARQUINIJeste li zadovoljni svojim performansama – ne rezultatima i poenima, već onim što ste pružili i doprineli?
– Nisam zadovoljan postignutim rezultatima, mislio sam da ću biti nešto konkurentniji. Na mnogim rundama pokušavali smo da razvijamo automobil tokom trkačkog vikenda. To nije uvek najbolji način da se ostvari dobar rezultat, ali to je jedini način da sada usavršimo auto. Nismo imali vremena da izvodimo testove, samo dan i po u Budimpešti. Auto je na početku imao brojne probleme s pouzdanošću i nije bio konkurentan. Mnoge stvari smo promenili, sad „sivik“ ide malo bolje, ali moramo da učinimo više. Mislim da Honda mora da učini više, da mora da bude konkurentnija.

Koji su pravci daljeg razvoja “sivika“?
– Koncentrisali smo se na ono što smatramo primarnim problemom – neki delovi automobila nisu bili dovoljno robustni. Pokušali smo da ih učinimo robustnijim, nažalost, sve komponente su već homologirane i to je najveći problem. Sad postoji neka vrsta nove homologacije i deo se može modifikovati, ali samo strukturalno, ne i mehanički. Može se iz razloga bezbednosti učiniti čvršćim, a da se ne menja, recimo, konfiguracija oslanjanja. Od iduće trke imaćemo neke nove detalje na automobilu, koji će nam, nadam se, doneti određene prednosti.

Honda će se u Rusiji pokazati u boljem svetlu?
– Nadam se da će auto biti malo konkurentniji. Osim problema s pouzdanošću, postoji još jedan primarni problem, to je nedostatak brzine. Na pravcu auto nije naročito brz i tu gubimo u poređenju s konkurentima. To je jedna od stavki gde se možemo poboljšati.

gabri (2)Manjak brzine je krivica aerodinamike ili motora?
– Mogu biti oba faktora, može biti njihova kombinacija. Nikad nisam probao nijedan motor konkurencije, ne mogu znati ide li bolje ili lošije, isto kao što nisam probao nijedan drugi TC1 automobil, osim „honde“. Ne znam da li je uzrok otpor vazduha, ili mogući nedostatak konjskih snaga, ali treba da povećamo brzinu, to je jedan od osnovnih preduslova da napredujemo.

Kad planirate idući test i gde?
– Postoji plan testova. Sad se izrađuje test auto, biće uskoro gotov. Bio nam je na programu jedan test odmah posle Rusije, ali mislim da nećemo stići da ga obavimo. Mislim da je prvi test predviđen za sredinu jula, pre trke u Argentini, ali ne znam gde.

Da li je prelazak na TC1 norme bio pozitivna promena za Svetski šampionat?
– Da. Po meni je promena bila prava odluka. Automobili su lepši za oko, više seksi, muskulozniji. To što su brži nije stvar koju publika uspeva da ceni. Ovde krug vozimo tri ili četiri sekunde brže, to je podatak koji služi nama, ali njega nije svestan neko ko nas gleda na televiziji ili sa tribina.

Jedino što me pomalo plaši jeste pitanje budžeta. Novi automobili i dolazak Sitroena podigli su nivo šampionata. WTCC tokom godina nije bio na niskom nivou, ali bilo je fabričkih timova i bilo je mnogo privatnika koji su osvajali trke i bili konkurentni. Sad je nivo mnogo porastao i mislim da čak i planiranje da se dođe ovde i pobeđuje postaje veoma skupo čak i za jednog konstruktora. Troškovi su jedino što me plaši.

gabri
To će postati trend u godinama koje dolaze?

– Mislim da hoće, jer je Sitroen obavio fantastičan posao. Da, krenuli su mnogo ranije, imali su auto, imali su vremensku prednost u odnosu na sve druge, ali su obavili izuzetan posao. Nikad nisam video tim koji je tako spreman, u smislu efikasnosti, prevezenih kilometara, testova, svega. Jasno, nisu dovoljni samo novac ili budžet. Potrebno je znati potrošiti ga, a oni su sve uradili veoma, veoma dobro.

Jasno je – ako neki novi proizvođač sada dođe i želi da pobedi Sitroen, treba da zna da je to nezamislivo ako napravi automobil bez testova, proba, bez vrhunskih pilota i inženjera. Ako neko želi da dođe i nadmaši Sitroen, treba da ima sve što je potrebno, a jedna od esencijalnih komponenti je i budžet. Da se izvezu svi kilometri testova koje su oni izveli, da se uradi sve što su oni uradili, potrebne su pare, potreban je budžet.

To znači da i Honda mora više da potroši u ovom šampionatu?
– Sigurno, ako u budućnosti želimo da pobedimo Sitroen. Naš pristup bio je zasnovan na starom TC2, na starom WTCC-u i bio je dovoljan da budemo konkurentni u onom šampionatu kakav je bio do prošle godine i sa onakvom konkurencijom. Ove godine, posmatrajući i rezultate, moram reći da je potrebna mnogo veća posvećenost.

gabrijele FINAL
Na koji drugi auto vas podseća TC1 po osećaju u vožnji?
– Jedini automobili koji mi deluju slično jesu oni iz Argentinskog TC2000. Njihov motor je atmosferski V8, ali sa velikom snagom i mislim da su po konceptu i aerodinamički slični TC1 automobilima, iako nisu tako sofisticirani. Nema druge kategorije sa sličnim automobilima – svi GT su sa zadnjom vučom, to nije ni približno ovome. Automobili starog DTM-a imali su pogon na svim točkovima ili zadnji, ali nijedan nije imao prednji. „Alfa“ i „opel“ imali su pogon na svim točkovima, „mercedes“ pogon na dva, ali sa zadnjom vučom.

Možda se zato Hose Marija Lopes tako dobro snalazi u WTCC-u?
– Sigurno, to mu je pomoglo. Jer auto najbliži ovome je upravo TC2000. On nije imao iskustva sa Svetskim šampionatom, ali auto mu mnogo nalikuje na ono šta je vozio.

Da li ste, vodeći razvoj TC1 „sivika“, više radili za tim nego za sebe i sopstvene performanse?
– Moj cilj je bio da poboljšam auto i mnogo puta sam to radio rizikujući da izgubim nešto svojih performansi. Tokom prethodna dva vikenda promenio sam mnogo delova od jedne sesije do druge, verovatno i previše, jer mi je bilo važno da otkrijem da li su prednost ili mana. Ne gledam puno svoje rezultate, jer ove godine ne možemo biti konkurentni protiv Sitroena u borbi za šampionat, u ovom času čak ni u borbi za pobede. Moj primarni cilj bio je da učinim auto konkurentnijim. Ako bude konkurentniji, svi ćemo imati više šanse.

Konkurentniji ove ili iduće godine?
– Pre svega mislim na ovu godinu.

gabri (1)Novi TC1 automobili su aerodinamički rafiniraniji. Da li se, recimo, u zavetrini vozi isto kao pre?
– Metod vožnje nije se mnogo promenio. Aerodinamika sada mnogo više utiče, ali to nije formula, ne gubi se mnogo aeropotiska, može se voziti u zavetrini i napadati. Tu nema naročitih problema, trke su slične kao pre. Nema efekata kao u formuli, gde je teško voziti iza drugog automobila zbog gubitka potiska.

Stari WTCC auto nije imao nikakvu aerodinamiku, njen uticaj bio je skoro nikakav i radilo se samo o mehanici. Sada treba naći kompromis između aerodinamike i mehanike, kao kod jednoseda. Po metodologiji rada, novi auto je mnogo bliži formuli, mada nije tako sofisticiran.

Šta očekujete u ostatku sezone?
– Salcburgring je jedna od najtežih staza za nas, Takve će biti i Spa Frankoršamp, možda i Šangaj, zbog dugačkih pravaca. Tamo gde je brzina veoma važna, očekujem teške vikende kad su u pitanju performanse. Očekujem da ćemo od Rusije imati mala poboljšanja na automobilu i nadam im se. Tamo brzina nije najvažnija, ima mnogo krivina, mešovitih deonica. Naš auto je mnogo bolji na tehnički zahtevnijim pistama, onim sa sporim krivinama, nego na brzim stazama. Nadam se da ćemo od Rusije nadalje postizati bolje rezultate.