Ma Ćinghua i Nikita Misjulja debituju u Moskvi

Na listi učesnika šeste runde Svetskog šampionata turing automobila nalaze se i dva debitanta, zahvaljujući kojima startna lista na Moskovskom autodromu broji čak 21 ime – sedamnaest trkača u TC1 i četiri u TC2T klasi.

Prvi i svakako poznatiji početnik jeste Kinez Ma Ćinghua, koji je krajem februara predstavljen kao četvrti vozač fabričke ekipe Sitroena. Njegov ovogodišnji WTCC angažman će pored Moskve uključiti i Spa Frankoršamp, Šangaj, Makau i još jednu, zasad neimenovanu rundu.

runda VKako smo već pisali, biografija kineskog vozača možda nije posebno trofejna, ali je barem bogata i obuhvata trke jednoseda u Aziji i Evropi: dvolitarsku Formulu Reno, Špansku i Britansku F3, sporadične nastupe u A1GP seriji i Superliga formuli, kao i jedan start u GP2 seriji. Ma je dobacio i do Formule 1, kao rezervista ekipa HRT i Keterhem.

Kada su turing trke u pitanju, Kinez je 2011. osvojio titulu u nacionalnom šampionatu (CCTC) u juniorskoj diviziji do 1600 kubika. Iako su se u padoku WTCC karavana mogle čuti u polušali izrečene strepnje da će se, uz četiri “C-elizea” na stazi, ubuduće svi trkati tek za peto mesto, takav scenario realno ipak ne bi trebalo očekivati. Sitroen jeste superioran, ali Ma Ćinghua teško da je vozački kalibar koji bi dominaciju trija pretvorio u dominaciju kvarteta.

Drugi debitant je 24-godišnji Rus Nikita Misjulja. Inače angažovan u FIA Evropskom relikros prvenstvu u S1600 klasi, on će ovog vikenda nastupiti u „drugoj WTCC ligi“, u TC2T klasi šampionata, za volanom „seat leona“ Kampos rejsinga.

misjulja (1)Misjulja ima zanimljiv i prilično originalan sportski profil. Do 2012. se bavio mauntinbajkom i bio je član nacionalne reprezentacije Rusije. U 2013. je prvi put startovao u Lada granta kupu i ovo takmičenje osvojio je u debitantskoj sezoni. Za taj trijumf trebalo je da bude nagrađen jednim WTCC startom, koji je, prema najavama i obećanjima, trebalo da mu omogući fabrička ekipa Lada sport.

Taj se scenario izjalovio, a Nikita će, kako vidimo, nastupiti na svojoj domaćoj stazi, ali ne i u nacionalnoj ekipi. Pojedini mediji iz najveće zemlje na svetu već su iskoristili priliku da se u ironičnom tonu osvrnu na činjenicu da pobednik karakteristično ruskog kupa debituje u Svetskom šampionatu za volanom španskog auta i u španskom timu.

Ma je ukupno dvestoti, a Misjulja 201. vozač koji uzima učešće u WTCC-u od 2005. godine, kada je takmičenje osnovano u svom današnjem formatu.