Lada traži razlog za slavlje u Rusiji

Tim Lada sport Lukoil želeo bi da, uprkos svim poteškoćama, svojim strastvenim i patriotski nastrojenim navijačima pruži razlog za slavlje na ruskoj WTCC rundi u Moskvi. Najveći posao uoči trke već je obavljen – opravljene su i za takmičenje osposobljene na Salcburgringu slupane „grante“ Roba Hafa i Džejmsa Tompsona, pa ekipa iz Toljatija na Moskovskom autodromu nastupa u očekivano punom sastavu.

Trke u Moskvi obeležiće kraj prve polovine sezone 2014. Posle njih ostaje još samo jedna evropska runda, na Spa Frankoršampu u Belgiji, a zatim WTCC karavan započinje vanevropsku turneju, koja će se završiti u novembru na ulicama Makaua.

Autodrom Moskva delo je Hermana Tilkea, nalazi se u Volokolamskom okrugu, oko 80 kilometara severozapadno od Moskve i veoma je moderan kompleks, prva namenski građena staza u Rusiji.

Na toj stazi WTCC gostuje po drugi put, a prošlogodišnje izdanje bilo je možda i najuzbudljivija trka 2013, zahvaljujući stazi koja spaja ekstremno nisko prianjanje sa veoma abrazivnom podlogom.

Ekipe i vozači su u Moskvi prošle sezone ušli u nepoznato, dok ove godine dolaze u Rusiju sa iskustvom i poznavanjem staze. U Lada sportu se nadaju da će im klizavi asfalt ruske staze pomoći da budu bliži rivalima iz Sitroena, Ševroleta i Honde.

mosc_prev (3)

Trupa iz Toljatija na domaćoj stazi uvek dobija ogromnu podršku ruskih navijača, a ove godine će kompanija iskoristiti priliku da predstavi i tri nova modela putničkih automobila: „grantu liftbek“ sa petora vrata, kao i performantnije verzije „kaline“ – „kalinu NFR“ i „kalinu sport“.

„Ruska runda je najvažnija za nas u celom kalendaru. Ona predstavlja polovinu sezone i na nju dolazimo mnogo bolje pripremljeni u odnosu na start godine. Vozili smo dosta trka i dva velika testa, na kojima smo pronašli nekoliko interesantnih rešenja koja nas mogu približiti liderima u Šampionatu,“ rekao je Mihail Kozlovski.

„Dopada mi se konfiguracija Moskovskog autodroma, vozio sam tu ne samo prošle sezone u WTCC-u, već i ranije u karijeri, kada sam učestvovao u Ruskoj turing seriji. Auto-sport se u Rusiji voli, pa se nadam stvarno velikoj podršci navijača. Pozivam sve da dođu na Moskovski autodrom ovog vikenda i da podrže jedini ruski tim u WTCC-u,“ poručio je jedini ruski pilot u Lada sport timu.

mosc_prev (4)

Poznat po tome što češće od bilo koga drugog postiže rezultate za koje njegov auto nije sposoban, bivši svetski šampion Rob Haf je na ruskom debiju prošle godine zabeležio podijum sa relativno nekonkurentnim automobilom i učestvovao je u neverovatnoj paralelnoj vožnji pet automobila u trci 2, jednom od svakako najsjajnijih momenata 2013.

„Veoma sam uzbuđen što dolazim u Rusiju, uvek je lepo predstavljati lokalni brend, i mislim da je prošlogodišnja trka u Moskvi bila jedna od najzanimljivijih u sezoni,“ rekao je Haf. „Staza je kompleksna, veoma je klizava, do te mere da imate osećaj da vozite po kiši, a njena površina stvara snažno trenje i to maltretira gume. Ta kombinacija ekipama komplikuje život i čini trke zabavnim. Kako Lada sport postiže najbolje rezultate u najtežim uslovima, nadam se da ću se domaćim navijačima zahvaliti na podršci nekim dobrim rezultatom ovog vikenda.“

„Ne možete ni da zamislite koliko strasti izaziva dolazak Lade u Rusiju. To je zemlja u kojoj vladaju patriotska osećanja i Lada predstavlja upravo to. Jedva čekam da vidim kakvu će nam dobrodošlicu prirediti navijači. Tim je obavio sjajan posao – i Džejmsov i moj auto dovedeni su u red i spremni su za trku posle gadnog udesa na Salcburgringu. Ekipa je imala samo tri dana da popravi veliku štetu na oba automobila i činjenica da smo stanju da se takmičimo u Moskvi potvrđuje njen profesionalizam i njenu odlučnosti,“ istakao je Haf.

pet-automobila

Moskovski autodrom nije ostao u lepom sećanju Džejmsu Tompsonu, pošto je 2013. u sudaru izbačen iz bitke za potencijalno mesto na podijumu, koju je intenzivno vodio sa Hafom, Milerom, Koronelom i Tarkvinijem.

Britanac je ponosan što reprezentuje Ladu, rusku instituciju, i prilično je siguran da „granta“ može makar da zapreti moćnom kontingentu Sitroena, Ševroleta i Hondi.

„Uvek sam veoma ponosan što predstavljam Ladu na domaćem terenu i veoma sam uzbuđen što ponovo dolazim na Moskovski autodrom, iako stvari prošle godine nisu ispale onako kako sam se nadao,“ rekao je Tompson. „Kad se setim te trke i uporedne vožnje pet automobila u kojoj sam učestvovao, to je bio jedan od vrhunskih trenutaka sezone, premda me je užasno razočaralo što sam bio lišen šanse da za Ladu zabeležim prvi podijum pred strastvenom i patriotskom ruskom publikom. Podijum ove godine možda nije u igri, ali asfalt sa slabim prianjanjem može nam pomoći i solidan broj poena može biti dostižan,“ zaključio je Tompson.