Morbideli nije „ciljao“ 10. mesto

Đani Morbideli završio je kvalifikacije kao desetoplasirani, što mu je donelo pol poziciju za trku 2, ali je svejedno prilično nezadovoljan onim što je u subotu popodne prikazao na Spa Frankoršampu. Italijan insistira na tome da njegovo 10. mesto nije rezultat strateškog izbora i ističe da se iz automobila više nije moglo izvući.

„Morate sve vreme imati na umu da deseto mesto znači da ste mogli da budete tek deseti, a ne prvi. Start sa pol pozicije u trci 2 je bonus, ali moje performanse nisu dovoljno dobre da bih se borio za vrh,“ izjavio je Morbideli za TouringCarTimes.

039_MORBIDELLI
„Od juče se mnogo mučimo sa podupravljanjem i nismo u stanju da rešimo taj problem. Štaviše, on se pogoršava i auto se zbilja teško vozi. Moj inženjer i ja pokušavamo sve da promenimo, dajemo sve od sebe, ali vremena je isuviše malo.“

„Desto mesto bilo je moj kvalifikacioni maksimum, performanse nam se nisu poboljšale u odnosu na petak, pa se nadamo da ćemo za sutrašnje trke izvesti nešto drugačije,“ kazao je Morbideli.

Iza 46-godišnjeg trkača iz Pezara u trci 2 startuju Benani, Koronel, Mihelis i Monteiro, ali Italijanu „repriza“ pobede sa inverznog starta, kakvu je izborio na Hungaroringu, ne deluje previše verovatna. Jednostavno, belgijska pista isuviše se razlikuje od one u Mađarskoj, na njoj se jednostavnije pretiče, a defanziva sa inferiornim autom ima ograničen rok trajanja.

„Ova staza je drugačija od mađarske, lakše se pretiče ako ste brži od konkurenta, naročito posle dugačkog pravca. Dodatno, razlika u performansama ovde je prilično velika, i ne samo u poređenju sa Sitroenom. Iznenadio me je Igo Valente, brz je iako smo u istim automobilima. Mi verovatno nismo pronašli pravi set-ap,“ požalio se pilot Minih motorsporta.