Vozači Lade u trci 1 startuju sa mesta 12, 14 i 15

Tim Lada sport Lukoil izvukao je najbolje što je mogao iz svojih „granti“ tokom treninga i kvalifikacija za sedmu WTCC rundu, koja se održava na Spa Frankoršampu.

Radeći na set-apu, tehničari Ladinog tima unapredili su balans i upravljivost svojih trkačkih sprava, što su vozači osetili u vijugavom srednjem sektoru 7,004 kilometra dugačke piste. Hafovo 12. vreme postignuto na drugom treningu dalo je nadu ruskoj ekipi da barem jedan od njihovih pulena može da se plasira u drugi segment kvalfikacija.

Ipak, iako su forsirali do maksimuma, vozači „granti“ nisu prošli u Q2. Najbliži tom cilju bio je Rob Haf, koji je prvu rundu završio na 13. mestu, ali mu je do 12-plasiranog Benanija nedostajalo 1,085 sekundi.

658_THOMPSON
I pored poboljšanja sopstvenih vremena u poslednjem pokušaju, i Kozlovski i Tompson ostali su „ispod crte“ u Q1 i sesiju su završili kao petnaesti i šesnaesti. Pošto je motor na Borkovićevom „kruzu“ morao da bude zamenjen, srpski automobilista kažnjen je pomeranjem na začelje startnog rasporeda, pa u trci 1 Haf polazi sa 12, Kozlovski sa 14, a Tompson sa 15. mesta.

Rob Haf je ponovo predvodnik Ladinog trkačkog juriša i na startu trke 1 naći će se ispred petorice TC1 rivala: Ma Ćinghue, Renea Miniha, timskih kolega i Dušana Borkovića.

„Mislim da sam izvezao savršen krug. Ovde nam nedostaje brzina na pravcu, a na stazi na kojoj je to ključni parametar da biste bili pri vrhu, nismo imali šanse da zabeležimo bolja vremena od onih koja smo postigli. Auto je prilično dobro izbalansiran i upravljivost je poboljšana, videćemo šta donosi sutrašnji dan,“ kazao je bivši prvak sveta, koji ovog vikenda ima obaveze i na 24 časa Nirburgringa.

013_KOZLOVSKIY 662_HUFFKozlovski je, kao i u Moskvi, obezbedio bolju startnu poziciju od Tompsona. Razlika između ruskog pilota i njegovog mnogo iskusnijeg kolege sa Ostrva iznosi popriličnih 0,339 sekundi. „Na drugom treningu imao sam problema s upravljačem i nije bilo vremena da to popravimo pre kvalifikacija. Pokušali smo sa kompromisnim rešenjem i ono je bilo dovoljno uspešno da mi omogući dobar kvalifikacioni tempo – u Q1 sam postigao svoje najbrže vreme ovog vikenda. Danas se na stazi osećam samouverenije i navikao sam se na nju: pomogla mi je priprema uoči trkačkog vikenda: vežbao sam u simulatoru i gledao onbord snimke,“ izjavio je vozač iz Petersburga, debitant na Spa Frankoršampu.

Džejms Tompson jedan je od četvorice vozača koji su se trkali na Spa Frankoršampu i pre devet godina, kada je WTCC tu prvi put bio. Staza je ostala sjajna, ali deficit brzine od kojeg pati „lada“ na njoj se ničim ne da kompenzovati. Tomo je objasnio: „Kad je u pitanju vožnja, ovo je fantastična staza i lepo je što smo ponovo ovde. Auto je u kvalifikacijama bio brži nego na testu i treninzima, mada nam manjak u maksimalnoj brzini ne dopušta da poboljšamo vreme kruga. Ali, trke su uvek nepredvidljive, probaćemo da izvučemo maksimum iz ovoga što imamo.“