Morbideli odigrao svoje, D’Aste se vraća u WTCC?

Ni sasvim solidna povratnička WTCC sezona Đanija Morbidelija u Svetskom prvenstvu turing automobila nije garant ostanka italijanskog trkača u ovom takmičenju.

Štaviše, pobednik na Hungaroringu i osvajač pol pozicije na Salcburgringu sklon je verovanju da su mu šanse da se i 2015. trka u šampionatu minimalne.

„Žao mi je što se sezona završila tako kako jeste, ali bilo je sjajno. Cele godine imali smo uspone i padove, a ja mogu da budem zadovoljan. Znao sam koliko će biti teško ponovo početi u ovoj kategoriji, ali mi je ekipa mnogo pomogla i želeo bih da se svima zahvalim“, ispričao je vozač crnog „RML kruza“ #10.

Sada moramo da razmišljamo o idućoj godini, ali ne znam da li za mene ima budućnosti u WTCC-u, jer ne znam šta će Rene Minih odlučiti da radi. U ovom trenutku mislim da postoji samo veoma mala prilika da nastavim. Iz moje perspektive, biće sjajno ako dobijem šansu da ostanem, nastavim i iskoristim iskustvo koje sam ove godine stekao, ali u ovom času ne vidim nikakvu mogućnost“, iskren je bio Morbideli.

RM(1)Italijanu su finansije prepreka za nastavak WTCC karijere. Đanijev višedecenijski lični sponzor, Kamoci grupa, pokrivao je najveći deo troškova sezone 2014, ali, kako se saznaje, ne i kompletan iznos. Kampanja treba da je uživala i delimičnu finansijsku podršku Renea Miniha, vlasnika Minih motorsporta, međutim, istočnonemački preduzetnik i trkač izgleda više nije zainteresovan za takav aranžman.

Štaviše, novije glasine kažu da će Rene Minih nastaviti WTCC avanturu samo sa jednim „RML kruzom“, koji će sam i voziti, dok je drugi automobil – onaj u kom se trkao Morbideli – navodno već prodat.

Minihova ekipa ušla je u Svetsko prvenstvo turing automobila 2013. godine, kao osvajač FIA GT1 šampionata. U prvoj WTCC sezoni trkala se sa „seatima“, u tročlanoj postavi Rob Haf – Mark Baseng – Rene Minih. Ni tada, a ni kasnije, tim nije skrivao da želi direktnu podršku nekog od proizvođača, bilo da postane nosilac fabričkog trkačkog programa, bilo da ima ulogu nečije satelitske ekipe. Status klijenta kod RML-a doneo je lepe plodove tokom 2014, ali to definitivno nije u skladu sa ambicijama trupe iz Friderzdorfa. Verovatno zato i pretpostavljeno sužavanje operacije na samo jedan auto u 2015, a ono ostavlja Morbidelija bez mesta u igri.

DAste_Mac_QUAL__97
Ako je jedan italijanski trkač na putu izlaska iz WTCC-a, drugi izgleda namerava da se vrati u šampionat. Reč je o Stefanu D’Asteu, koji ove godine nije imao novca za TC1 auto, a vožnje u TC2T klasi nisu ga zanimale, pa je preskočio takmičarsku 2014. u svetskom turingu i bavio se trkama Lotus kupa u Italiji. D’Aste se u WTCC-u trkao od 2005. godine, ne uvek u celosezonskim programima, ali sve vreme kao privatnik. Startovao je 174 puta, osvojio je Jokohama trofej 2007, a u 2012. ostvario je i dve pobede u apsolutnom plasmanu (Salcburgring i Suzuka).