Morbideliju pobeda, trostruki trijumf honde

Đani Morbideli osvojio je prvu trku TCR Internacionalne serije na Međunarodnom autodromu Šangaj. Italijan je vodio od starta do karirane zastave i kroz cilj je prošao ispred timskih kolega Renea Miniha i Kevina Glisona.

Vestkoust rejsing je startne pozicije 1-2-3 pretočio u trostruku pobedu u trci, i to u vozačkom poretku nepromenjenom u odnosu na ishod kvalifikacija. Rene Minih je obezbedio svoj najbolji rezultat otkako se takmiči u turingu, a ironija je što će se posle kineske TCR runde vratiti relikrosu i pitanje je da li će se do kraja godine ponovo pojaviti na krugu.

Agresivan start Pepea Oriole nije završio srećno: vozač Kraft-Bambu tima morao je da odustane posle kontakta u krivini 3. U početnoj fazi trke najbolji posao izveo je Stefano Komini, koji se sa osmog mesta probio na treće i tu je dugo odolevao napadima Kevina Glisona. Amerikanac je bio uporan, u šestom krugu je nakratko obišao Kominija, ali nije uspeo da se održi kao treći. Jedan krug kasnije, Glison je ponovio manevar i taj pokušaj mu je upalio, pa je sebi i definitivno osigurao izlazak na podijum.

Iza njih su zanimljiv duel za petu poziciju vodili Gračov i Žene. U šestom krugu je došlo do kontakta između njih, a posle toga je Španac izgubio korak sa „audijem“ i prešao je u defanzivu, zadržavajući za sobom Engstlera i Tota.

Jordi Gene (ESP) SEAT León Racer, Team Craft-Bamboo LUKOIL Mikhail Grachev (RUS), Audi TT, Liqui Moly Team EngstlerGračov se silno trudio da ostane ispred Andree Belikija, ali je popustio u poslednjoj krivini poslednjeg kruga i pao na šesto mesto.

Bodovi dobijeni za pol poziciju i pobedu doveli su Morbidelija na lidersku poziciju u vozačkom poretku TCR serije. Na mesto dva u generalnom pao je Stefano Komini, dok je finiš na pobedničkom postolju Kevina Glisona popeo do petog mesta na tabeli.

Trka 2 kineske runde TCR Internacionalne serije vozi se u nedelju ujutro, sa početkom u 4:30 po centralnoevropskom vremenu.

Rezultati trke 1 u Šangaju:
1. Morbideli (honda) 10 krugova
2. Minih (honda) +0.851
3. Glison (honda) +3.767
4. Komini (seat) +5.510
5. Beliki (seat) +7.542
6. Gračov (audi) +8.051
7. Engstler (audi) +9.714
8. Žene (seat) +10.822
9. Tot (seat) +11.493
10. Nikjer (seat) +12.342
11. Afanasjev (seat) +15.066
12. Velja (seat) +15.712
13. Đijang (seat) +19.139
14. Skuz (seat) +32.989
– Oriola (seat) – odustao