Moti brisan kvalifikacioni rezultat, Šrajber zamenio motor

Photo Francois Flamand / DPPI

Vozač Lein rejsinga, Portugalac Fabio Mota, neće startovati sa treće pozicije, koju je provizorno izborio na kvalifikacijama za četvrti takmičarski vikend Evropskog kupa turing automobila u Vila Realu.

Njemu su svi kvalifikacioni krugovi izbrisani jer nije poštovao proceduru merenja definisanu FIA ETCC sportskim pravilnikom – po svemu sudeći, u pitanju je isti prekršaj zbog kojeg je Aleksandr Artemjev na Hungaroringu izgubio svoju pol-poziciju.

Na začelje startne rešetke, barem u trci 1, seli se i Kristjohanes Šrajber, koji je u kvalifikacijama izvezao šesto vreme. Njegovoj “hondi sivik” zamenjen je motor, pa je po kazni prebačen u poslednji, šesti red.

Da slučajno ne prođe bez kazne, “postarao” se i Plamen Kralev, koji je na treningu zatečen kako vozi bez kacige, što ga je koštalo 1000 evra. Da situacija po vozača “audija” bude još gora, on je u dosadašnjem toku sezone skupio tri opomene zbog različitih prekršaja, pa je pomeren 10 mesta unazad na prvoj trci u Vila Realu, što u njegovom slučaju, posle svih sankcija izrečenih konkurentima, znači da će startovati sa 9. pozicije.

Dodajemo i da je Anet Đerđ na subotnjim kvalifikacijama izvezla krug van okvira od 107% u odnosu na pol-pozciju: Mađarici je bilo potrebno 2:12.808, a njen rezultat bio je 2:12.978. Ipak, sudije su joj dozvolile start u nedeljnim trkama.

Pomeranja u startnom rasporedu dovode Žozea Rodrigeša na treću, Igora Stefanovskog na četvrtu poziciju, dok se srpski takmičar Mladen Lalušić popeo na sedmo mesto.