Na prodaju Zanardijev BMW sa kojim je trijumfovao u WTCC 2005.

BMW sa kojim je Alesandro Zanardi prvi put trijumfovao u Svetskom šampionatu turing automobila 2005. godine dat je na prodaju.

On je tada bio član ekipe ROAL motorsport, a pobedio je na stazi Ošersleben, ispred timskih kolega Endija Priola i Jerga Milera.

BMW je za Zanardija prilagodio automobil, jer je Italijan tada već bio u kolicima posle teške nesreće koju je doživeo 2001. godine kad su odsečene obe noge.

Aleks je prvi put testirao prepravljen automobil 2003. godine i tada je sve morao da radi isključivo rukama.

“Morao sam da kočim pomoću prstena na volanu. Drugim prstenom sam ubrzavao i upravljao menjačem desnom rukom. Dugmad na ručici menjača bili su kvačilo, a u osnovi sam upravljao samo palčevima. Sve je to bilo pomalo previše za mene. Palo mi je na pamet da bi moglo da mi se doda poluga između nogu. Inženjeri su bili skeptični, ali su ipak pokušali i tako smo napravili pedalu za kočenje”, ispričao je tada Zanardi.

ROAL motorsport je prodao auto 2006, prethodno ga vrativši u prvobitno stanje. Novi vlasnik se trkao sa njim na evropskim brdskim trkama. Italijanska ekipa ga je ponovo otkupila 2010, restaurirala i auto posle toga nije bio korišćen.

Auto je sada procenjen na 185.000 funti, za velikim paketom rezervnih delova.