Na Zolderu vozio “megan”, na Bathurstu vozi “mustang”

Australijski automobilista Dilan O’Kif zabeležiće ovog oktobra svoj prvi start na Bathurstu 1000.

Na najvažnijoj trci Superautomobila, ali i australijskog auto-sporta uopšte, on će biti kopilot Andrea Hajmgartnera u “ford mustangu” ekipe Keli rejsing.

O’Kif je inače takmičar TCR Australija, a nedavno je kao vajldkard upisao i debi u Svetskom kupu turing automobila na Zolderu, gde je trke završavao kao dvanaesti i trinaesti.

Njegovo gostovanje na Bathurstu 1000 s Keli rejsingom bilo je pod znakom pitanja zato što je bilo nejasno hoće li uspeti da se na vreme vrati u Australiju, kako bi ispunio sve predviđene protivpanedmijske mere koje nalažu tamošnje vlasti.

Nedoumice treba da su razrešene, jer ga je ekipa potvrdila kao suvozača svog “mustanga” #7.

Iako debitant na “Velikoj trci”, O’Kif ima iskustva u Superautomobilima. Prošle godine je vozio “holden” Geri Rodžers motorsporta u pripremnoj Super2 seriji, a bio je i suvozač na Gold koust 600 enduro rundi glavnog šampionata.

Celosezonsku kampanju u TCR Australija 2019. sproveo je u “alfa romeo đulijeti” i završio kao peti u generalnom.

O’Kif je izjavio: “Raduje me što ću voziti “ford mustang”, već je prošlo neko vreme otkako sam vozio superautomobil, ali sam ubeđen da ću se brzo adaptirati i da ću moći da budem konkurentan suvozač. Imaćemo nekoliko treninga pre “Velike trke”, to će mi dati obilje vremena da se aklimatizujem, upoznam sa svima i upoznam automobil.”

“Jedan od velikih izazova verovatno će biti privikavanje na pitstopove i zamene vozača, to nisam tako često radio. Verovatno imamo sreće u tome što smo Andre i ja slične veličine, pa ne bi trebalo da bude isuviše komplikovano.”

“Sve u svemu, jedva čekam da se sretnem s posvećenim timom koji je neumorno radio proteklih nekoliko meseci. Keli rejsing je u poslednje vreme imao sjajnih rezultata, radujem se budućoj saradnji i nadam se dobrom rezultatu na Bathurstu.”

Hajmgartner je pozdravio dolazak svog novog Bathurst partnera i kazao: “Trkao sam se s O’Kifom prilično često u TCR Australija prošle godine, bio je konkurentan i imao je nekoliko pobeda i podijuma. Ima i solidno iskustvo za volanom superautomobila, trebalo bi da budemo dobra kombinacija.”

“Sjajno je kad se mladoj zvezdi u usponu da uloga suvozača i da prilika da pokaže šta ume. To je od koristi i celom timu i vozaču. Ne tako davno, i ja sam bio u sličnoj situaciji, postao sam suvozač i evo me sada, nekoliko godina kasnije, u mojoj trećoj punoj sezoni u Superautomobilima.”

“Dilana smo prošle godine videli na Gold koust 600, tamo se klonio nevolja i u haotičnoj trci se držao se u konkurenciji iskusnijih momaka. Dakle, nema sumnje da poseduje veštinu i iskustvo za dobru poziciju na Bathurstu.”

O’Kif će po povratku u Australiju morati da prođe kroz obavezni 14-dnevni hotelski karantin.