WTCR ostaje samo na evropskim autodromima i sledeće godine?

Photo David Noels / DPPI

Svetski kup turing automobila mogao bi da bude primoran da i 2021. godine napravi kalendar sa trkama samo u Evropi.

Pandemija koronavirusa prvo je odložila sezonu 2020, a zatim su organizatori odlučili da ne odu van Starog kontinenta zbog karantinskih restrikcija.

Takav scenario mogao bi da se ponovi i naredne godine, jer se situacija sa COVID-19 ne popravlja.

“Sve trkačke serije suočavaju se sa istim problemima”, rekao je WTCR promoter Fransoa Ribeiro za portal TouringCarTimes. “Niko ne može da garantuje da će trkanje van Evrope biti moguće dogodine. Mi već pravimo predlog kalendara, ali iz trenutne pozicije moguće je da ćemo ostati samo u Evropi”.

Ribeiro dodaje da bi učesnici serije sigurno želeli da se trkaju u Aziji, na ulicama Makaua, u Kini i Koreji, kao što je bio plan za 2020.

“Ko može da predvidi hoće li biti komercijalnih letova? Hoće li te zemlje biti otvorene? Da li ćemo morati da budemo u karantinu?”, pita se on i otkriva kako se FIA priprema za 2021.

“Složili smo se da dogodine imamo osam vikenda sa po dve trke, jer moramo da kontrolišemo troškove. Trenutno je u planu da pet vikenda budu u Evropi, a tri u Aziji, ali svakako imamo i bekap varijantu sa isključivo evropskim autodromima”.

Ribeiro je izrazio zadovoljstvo startom WTCR sezone 2020.

“Ostali smo bez nekih velikih imena kao što su Rob Haf ili Juan Kristoferson, ali 22 automobila s obzirom na sve okolnosti je sasvim dobar broj. Bili smo pred kolapsom, prvi smo potpuno otkazali azijsku turneju i pomerili start sezone za kraj leta. Dali smo podsticaj ekipama i uveli nove nagrade. Svi šampionati ove godine imaju probleme, a meni se čini da će dogodine biti još teže”.