Navala na TCR Beneluks: U Zandvortu voze Oriola, Koronel, Panis i Altoe

TCR Beneluks idućeg vikenda na Zandvortu vozi svoju drugu ovogodišnju rundu, na kojoj će ponovo moći da se pohvali zanimljivim spiskom gostujućih trkača.

Ovog puta u regionalnoj seriji debituje Pepe Oriola, dugogodišnji protagonista globalnog TCR šampionata. Španac će voziti “seat leon” ekipe Feri monster autosport i kokpit će deliti sa 17-godišnjim Holanđaninom Danijem Krusom.

“Zahvalan sam Lukoilu i Kraft-Bambuu što su mi dopustili da učestvujem u ovoj trci. Drago mi je što ću pomoći mladom vozaču kakav je Krus, i meni su pomagali kad sam bio u njegovim godinama”, kazao je Oriola. “Njemu je samo sedamnaest, ali ima veliki potencijal i siguran sam da će se, uz podršku Seat sporta, dobro pokazati na stazi.”

“Takmičarski format TCR Beneluks razlikuje se od onog u Internacionalnoj seriji, a to će biti prvi put da sam u Zandvortu, ali nisam zabrinut. Takmičenje s tolikim talentovanim vozačima biće sjajan izazov.”

Na pisti kraj Severnog mora startovaće i Đakomo Altoe. Šesnaestogodišnji Italijan u TCR Internacionalnoj seriji vozi “folksvagen golf” Vestkoust rejsinga, po specifikaciji 2017. U TCR Beneluks debitovao je na aprilskom otvaranju sezone na Spa Frankoršampu, u “folksvagenu” prošlogodišnjeg tehničkog standarda i osvojio je dva sedma mesta u svojim sprintovima. Kao i u Belgiji, Altoe će nastupati za Delahej rejsing, ali ovog puta u tandemu sa Gijomom Mondronom.

U Zandvortu će biti i WTCC gostiju. Prvi od njih je 22-godišnji Orelijen Panis, koji će startovati u “hondi sivik TCR” ekipe Butsen Žinion. Francuz je ove godine celosezonski pilot Zenge motorsporta u Svetskom šampionatu, a TCR Beneluks mu je prvi izlazak na pistu u TCR automobilu. Sin bivšeg vozača Formule 1 nastupiće zajedno sa šampionom regionalne serije Stefanom Lemereom u automobilu sa startnim brojem 1.

Najzad, Tom Koronel će ponovo biti u akciji u TCR Beneluks, s tim što će ovog puta imati zadovoljstvo da vozi pred svojom publikom. Kao i na Spa, Holanđanin na Zandvortu startuje za Butsen Žinion, samo s drugim partnerom u kokpitu, Benžaminom Leseneom.

Prva runda TCR Beneluks poslužila je kao odlična priprema i lokalnim i gostujućim vozačima za kasniji nastup na Spa Frankoršampu u okviru Internacionalne serije.

Sa već podešenim automobilima i uz veći broj novih pneumatika, lokalci su uneli veliku pometnju i preoteli slavu etabliranim veličinama globalnog prvenstva, što su celosezonski piloti prihvatili s povelikom dozom gorčine. Istorija se, međutim, neće ponoviti, jer Internacionalna serija ne dolazi na Zandvort. Celu spornu situaciju sa jednokratnim lokalnim učesnicima Oriola je prokomentarisao ovako: “S jedne strane, oni imaju više novih guma od nas i plasiraju se ispred nas ne samo na treninzima, već i u kvalifikacijama. Zato nam je teško da vidimo kakav nam je pravi tempo u poređenju s konkurencijom.”

“Takođe, oni manje poštuju ostale učesnike. Ja vozim celu sezonu Internacionalne serije i borim se za naslov. A opet, na Spa me je izbacio vozač koji je došao samo na tu jednu trku, upropastio mi je šanse i ne mari za kaznu, jer se ove godine više neće trkati. To nije fer prema nama ostalima”.

Oriola je ovim mislio na kapitalni kiks Toma Koronela, koji je unakazio i njega i Maksima Potija na startu drugog sprinta na Spa. Zanimljivo je da sada uloge menjaju i Pepe “dolazi u goste” Koronelu.