Nesavladiv: Van Gisbergen dva puta slavio u nedelju

Mark Horsburgh / Red Bull Content Pool

Šejn van Gisbergen nastavio je slavljenički niz u Australijskom šampionatu superautomobila: posle trijumfa u subotu, osvojio je i oba sprinta nedeljnog takmičarskog dana na Sendaunu.

Pilot Tripl ejt “holdena” pobedio je na svih pet ovogodišnjih trka i sada u generalnom ima 155 bodova više od drugoplasiranog, timskog kolege Džejmija Vinkapa.

Van Gisbergen je dan počeo osvojivši pol-pozicije za oba nedeljna starta. Njegov tim je diktirao tempo na dvema kišnim kvalifikacionim sesijama pa su on i Vinkap u oba slučaja okupirali prvi startni red.

Posle manje greške i okretanja na stazi, Novozelanđanin je imao sreće – “komodor” mu se nije ugasio i uspeo je sam da ga ponovo pokrene. Da mu to nije pošlo za rukom, bila bi istaknuta crvena zastava, a njegov najbrži krug bio bi izbrisan.

Mark Horsburgh / Red Bull Content Pool

Iza para Red bul “holdena” smestili su se Čaz Mostert u WAU “komodoru” i Kameron Voters u Tikford “mustangu”. Na kvalifikacijama za trku 3, drugi startni red su izborili Vil Dejvison u DJR “fordu” i Dejvid Rejnolds u “mustangu” Keli Grouv rejsinga.

Trka 2 startovala je po vlažnoj stazi i početak su obeležile promene na čelu kolone. Prvi je poveo Vinkap, koji je u prvoj krivini savladao Van Gisbergena, dok se drugog mesta, malo docnije i vođstva, dočepao Mostert.

Bitka za prvu poziciju u nastavku je vođena između Mosterta i Van Gisbergena. Iako je nakratko sleteo sa staze, vozač Vokinšo “holdena” povratio je kontrolu i održao se na vrhu, a intervencija sigurnosnog vozila kupila mu je još malo vremena.

Stvar je rešena na restartu u 7. krugu, kada je Van Gisbergen dobro tempirao i uspešno izveo preticanje na prvoj krivini. Od tog momenta odmicao je Mostertu tempom od 2 sekunde po krugu, a zatim je asfalt počeo da se suši.

Trećeplasirani Voters bio je prvi od vodećih koji je otišao po slikove – zamenu guma na “mustangu” izveo je u 20. krugu. Krug kasnije isto su učinili i Van Gisbergen i Mostert, koji je po izlasku iz boksa izgubio drugo mesto od Votersa.

Od tog trenutka, Šejna niko nije mogao da zaustavi, pa je zabeležio drugu uzastopnu pobedu na Sendaun supersprintu, stigavši na cilj 12 sekundi pre Votersa.

“Bilo je izvanredno”, rekao je slavljenik koji je pre samo dve nedelje slomio ključnu kost i vozio je tek delimično oporavljen. “Vodio sam dobru bitku s Mostertom na startu, a kada je izašao sigurnosni auto, neko vreme smo vozili naporedo i pokazali smo jedan drugom palac na gore. To je bilo kul.”

“Kad se staza prosušila, moj auto je postajao sve bolji. Mora biti da sam imao malo niži pritisak u gumama, to objašnjava zašto je bio tako dobar u prvom krugu.”

Bitka za drugo mesto bila je burna i uzbudljiva. Dva kruga pre karirane zastave, Mostert je pogurao Monster enerdži “ford” i usporio da bi izbegao kaznu, a zatim su se akciji priključili i Andre Hajmgartner i Vinkap pretvorivši predstavu u četvoromeč.

Hajmgartnerov napad na Mostertovo treće mesto rezultirao je još jednim kontaktom, Vinkap je iskoristio priliku i provukao se između suparnika. Sedmostruki šampion zauzeo je najniži stepenik podijuma, Mostert i Hajmgartner zadovoljili su se pozicijama četiri i pet.

Mesta u prvih deset osvojili su i Nik Perkat, Džejms Kortni, Skot Paj, Tim Slejd i Vil Dejvison.

Poslednja trka nedeljnog programa vožena je po potpuno vlažnoj pisti, a Van Gisbergen je održao savršen pobednički niz u 2021.

Distancu od 36 krugova prešao je praktično neuznemiravan jer ga je Vinkap pritiskao samo tokom prvih nekoliko krivina, a Broudi Kostecki u Erebus “holdenu” prišao mu je na 3 sekunde i to je sve što je uspeo da učini.

Van Gisbergen je otišao u boks u 26. krugu, posle obavezne zamene guma kontrolisao je prednost i kraj karirane zastave prošao nepunih 15 sekundi pre Kosteckog.

“Ovo je nestvarno”, izjavio je Van Gisbergen. “Auto je bio neverovatan. Osećam bolove, ali ključna kost je u redu.”

Kostecki je ubeležio prvi podijum u Superautomobilima dobivši direktne duele sa Vinkapom i Rejnoldsom, a uspeo je da se vrati i zadrži poziciju posle kratkog sletanja na travu.

Rejnolds je izašao na treći stepenik pobedničkog postolja, čime je ostvario svoj najbolji rezultat otkako je prešao u Keli Grouv rejsing.

Vinkap je skliznuo na četvrto mesto, petoplasirani Dejvison je ubeležio najbolji plasman vikenda za šampionski tim Dika Džonsona. Posle starta iz petog reda, Voters je dospeo do šestog mesta u trci, a Mosterta su ekskurzija na travu i kvar sajle za gas osudili na gubitak osam krugova i rangiran je kao poslednji.

Mostert je došao na Sendaun s 33 boda manje od Van Gisbergena, a sada je njegov zaostatak porastao na 163.