Luka Gjoto i Sofija Flerš na putu ka DTM sedištima u 2021.

Foto: Gruppe C Photography

Na startnoj rešetki prve DTM sezone u kojoj će biti vožena GT3 tehnika mogli bi se naći formula trkači Luka Gjoto i Sofija Flerš.

Italijan Gjoto pilotira jednosedima tokom cele svoje karijere. Prošao je put od Formule Abart, preko Formula Reno 2.0 i 3.5, GP3 i GP2 serije, do FIA F2 šampionata, u kom je osvojio ukupno šest trka.

Bio je GP3 vicešampion 2015, iza današnjeg F1 trkača Estebana Okona. Najbolji F2 plasman mu je treće mesto u generalnom 2019. godine

Gjota smatraju favoritom za drugo sedište u Mercedesovom klijentskom timu HRT, koji je najavio svoje DTM učešće s dva “AMG GT3”, ali još nije objavio i sastav vozačke postave. Za prvi kokpit u postavi Huberta Haupta “viđen” je fabrički AMG trkač Maksimilijan Gec.

Tvrdi se da 26-godišnjeg Italijana prati i određena sponzorska podrška, što samo može da olakša stvar.

Prošle godine on je bio na putu da zakorači u svet GT trkanja i trebalo je da paralelno s Formulom 2 vozi “aston martin” u GT Svetskom čelendžu Evropa. Međutim, nije upisao nijedan GT3 start – na kvalifikacijama za 12 sati Bathursta njegov timski kolega je polupao “vantidž”, a evropska kampanja je otpala jer se tim R-Motorsport povukao iz šampionata.

HRT šef je opisao profil svog drugog DTM pilota i Luka se uklapa u sliku: “Drugi vozač će verovatno biti mladi vozač iz Formule 2 ili Formule 3, ali on prvo naravno treba da se navikne na GT automobil. Verujem da je to dobar miks – jedan iskusan i brz GT vozač i jedan mladi vozač formule. Mladići koji dolaze iz formula trka nisu u poziciji da se bore za (GT) titulu u svojoj prvoj godini.”

Hubert Haupt je i sam bio DTM takmičar u “klasičnoj” epohi, 1991. i 1992. godine, kao timski kolega legendarnog Hans-Joahima Štuka. Vratio se u obnovljenu seriju 2001. s “opelom”, a sada planira gostovanje i u preoblikovanom šampionatu.

“Ako ste vozili 1991, 1992. i zatim ponovo 2001, naravno da je lepa priča ako opet sednete za volan 30 godina kasnije i učestvujete u DTM trci. Počastiću sebe time. Tek treba da odaberem pravu trku, ali bi lako moglo da se desi da se nađem na startu one prve u Monci, 14. juna”, kazao je Haupt.

S druge strane, dolazak 20-godišnje Sofije Flerš u DTM 2021. obezbedio bi prisustvo jedne dame na startnoj rešetki serije prvi put od 2012, kada su u njoj vozile Suzi Volf (za Mercedes) i Rahel Fraj (za Audi).

Sofija je najviše energije i godina uložila u karijeru u jednosedima F4 i F3 nivoa. Svetsku “slavu” stekla je horor udesom na F3 Velikoj nagradi Makaua 2018. Iako je nesreća delovala potencijalno fatalno, povreda kičme je rešena 10-časovnom hirurškom intervencijom i na svu sreću nije ostavila posledice.

Učestvovala je i na 24 časa Le Mana 2020, u kompletno ženskoj postavi sa Tatjanom Kalderon i Bajcke Viser.

Kako je nagovestila da neće provesti i drugu sezonu u FIA F3 šampionatu, Fleršovoj se za ovu godinu predviđa DTM kampanja u proširenoj postavi tima Abt, koja bi dopunila njen već postojeći FIA WEC program.

Prošlogodišnja šampionska DTM ekipa već je regrutovala Majka Rokenfelera i Kelvina van der Lindea, ali je spremna da proširi operaciju i na treći “audi R8 LMS”. Abt za to ima kapacitet jer za razliku od timova Rozberg i Feniks nije otpuštao svoje radnike kada je Audi obustavio fabrički DTM program.

Na DTM finalu 2020. Fleršova je kao brend ambasador Šeflera izvezla nekoliko krugova u električnom DTM prototipu.