Ni povreda mu ne može ništa: Van Gisbergen osvojio prvi Sendaun sprint

Mark Horsburgh / Red Bull Content Pool

Uprkos prelomu ključne kosti doživljenom pre dve sedmice, Šejn van Gisbergen je osvojio prvu trku Sendaun supersprinta na Sendaun trkalištu u Melburnu.

Uoči drugog takmičarskog vikenda Australijskih superautomobila bilo je nedoumica hoće li novozelandski trkač i lider serije uopšte moći da učestvuje.

Lakmus test bili su jutarnji treninzi: bolove je osećao, ali ne na kritičnim mestima i odlučio je da startuje. Da njegov neverovatni rezultat bude još impresivniji, on je do pobede u subotnjem sprintu stigao posle starta sa šokantno niske 17. pozicije.

As Tripl ejt rejsinga probijao se postepeno, ali neumoljivo. Na otvaranju trke napredovao je četiri mesta, a manevar koji mu je doneo pobedu izveo je u poslednjem od 36 krugova.

U nekim situacijama koristio je odlazak konkurenata na obaveznu zamenu guma, u drugim je duele rešavao direktno i tako je preoteo pozicije Džeku le Broku i Vili Dejvisonu.

Van Gisbergen je poslednji skrenuo u boks, kada je do kraja trke ostalo još svega 11 krugova. Zato je u završnici imao gume u najboljem stanju i mogao je da juriša do karirane zastave.

Pali su redom Anton de Paskvale u “fordu” i Mark Vinterbotom u “holdenu”, a zatim su na red došla vodeća trojica, Čaz Mostert, Kam Voters i Džejmi Vinkap.

Zaokupljeni međusobnom borbom za prvo mesto, oni su usporavali jedan drugog dovoljno da Van Gisbergen dva kruga pre karirane zastave celu akciju pretvori u četvoromeč.

Šejn je najpre u jednom manevru obišao “komodor” timskog kolege Vinkapa i sestrinski Mostertov automobil, dok je Votersov “ford”, na šest krugova starijim gumama, ostavio za sobom u poslednjem prolasku pistom.

Pre današnje trke, nijedan vozač u istoriji Australijskog turing prvenstva/Superautomobila nije samostalno (bez kopilota) trijumfovao na Sendaunu s niže startne pozicije od četrnaeste.

“Mnogi ljudi su mi pomogli u poslednjih par nedelja, dobri hirurzi, hiperbarična komora, naš fizioterapeut, moja devojka koja je brinula o meni”, kazao je Van Gisbergen.

“Bile su to prilično teške dve nedelje, bio sam na ludim lekovima, oni vas teraju da pomišljate na lude stvari, ali sam ove nedelje na drugačijoj terapiji koja je mnogo bolja. Lekovi nisu okej i ne privlače me. Međutim, u automobilu sam se osećao izvanredno. I, očigledno, auto je bio sjajan. Nadam se da je sve bilo lepo za gledanje, bar sam pokušavao!”

Posle trke je objašnjeno da je Tripl ejt izmenio poziciju volana na “komodoru” #97, spustio ga niže i dosta ga približio Van Gisbergenu, što je bilo od velike pomoći. Tim je isprobao i smanjenje otpora ručice menjača, kao i aktivaciju ručne kočnice preko dugmeta na volanu, ali ta dva rešenja vozaču nisu odgovarala.

U prvom od tri Sendaun sprinta bilo je i drugih pretendenata na pobedu. Voters je vodio do svog pitstopa jer je na startu obišao vlasnika pol-pozicije Mosterta.

Mostert se vratio na vrh zahvaljujući ranoj zameni guma, izvedenoj u 8. krugu; Voters i Vinkap su u boks otišli tek u devetnaestom. Međutim, istrošenost Mostertovih pneumatika ubrzo je počela da se pokazuje. Zadržavao je pratioce koliko god je mogao (i time posredno pomogao Van Gisbergenu), da bi u dva poslednja kruga propao s vodeće pozicije do šestog mesta na cilju.

Drugoplasirani Voters smatra da je ključ poraza u tome što nije ranije rešio situaciju s Mostertom: “Čaz se mučio, to se videlo, ali svaki put kada bih mu se približio, Vinkap bi kretao u napad na mene. Takva tri ili četiri kruga vratla su Šejna u trku. Ali, čestitam mu na onome što je izveo s povređenim ramenom. Uradio je sve što je trebalo i zaslužio je pobedu, ogroman respekt!”

Mostert je žalio zbog prerano izvedenog pitstopa: “Očigledno smo išli pogrešnim putem. Razočaran sam, startovao sam s pol-pozicije a završio šesti, mučeći se na kraju, bez mogućnosti da se borim. Osećam se poraženo. Verovatno smo pogrešno pročitali ovu trku, mislili smo da će svi rano ići u boks, a mi smo jedini koji su to učinili. Ali, takva je ova igra, nekada upali, nekada ne. Nama danas nije upalilo.”

Treći stepenik podijuma obezbedio je Vinkap. Top 5 pozicije popunili su Vinterbotom i De Paskvale.

Nedeljni program na Sendaunu podrazumeva dve zasebne ture kvalifikacija i još dva sprinta od po 36 krugova.