Nik de Vris: Sledeći korak je Formula Reno 3,5!

Trkač Koiranen GP tima i pitomac Meklarenovog programa razvoja mladih vozača Nik de Vris ove sezone je osvojio Evrokup Formulu Reno 2,0 i Formulu Reno 2,0 ALPS. Posle dve sezone učenja, Holanđanin je opravdao nade koje su u njega polagane i sprema se da sledeće sezone vozi Formulu Reno 3,5 u redovima dvostrukih uzastopnih šampiona, ekipe DAMS.

De Vris je kao jako mlad debitovao u kartingu i brzo se probio među najbolje vozače u svakoj kategoriji u kojoj je vozio. Kao 13-godišnjak se preselio u Italiju, da bi bio bliže centru zbivanja, a njegovi uspesi privukli su pažnju lovaca na talente u auto-sportskoj eliti.

6781223093eeae76dbde94dba2f48979
“Osvojio sam Evropski šampionat u KF3 klasi 2009. godine”, ispričao je Holanđanin. “Krajem te godine razgovarali smo sa Meklarenom, Ferarijem i ostalima. Na kraju sam ušao u Meklarenov program razvoja mladih vozača. Bez njihove pomoći, ne bih bio ovde gde jesam. Oni me podržavaju u svim aspektima – između ostalog, imam trenera, lekara i finansiraju mi karijeru.”

Posle dva uzastopna CIK-FIA svetska šampionata, De Vris je učinio ogroman korak ulaskom u jednosede, direktno u Evrokup Formulu Reno 2,0. Našao se na podijumu u svojoj prvoj trci, bio peti u generalnom plasmanu, a do prve pobede stigao je na trci u Asenu, u okviru Severnoevropskog kupa (NEC).

ee4fd3d09a9e22a1f7ac5e5bda87bd14 397156c056e315039cf01034a361b2e5
“Prelazak
iz kartinga u jednosede bio je veoma težak”, priznaje Nik. “Mnoge stvari su se enormno promenile, posebno kočnice, njima je možda i najteže ovladati za tako malo vremena koliko imate za adaptaciju. Prvu sezonu sam završio kao najbolje plasirani ruki, pa ne mogu da kažem da smo bili loši. Počeli smo veoma dobro, ali su nam vremenski uslovi zakomplikovali stvari, u najvećoj meri zbog mog nedostatka iskustva.”

Nik se 2013. godine pridružio finskom timu Koiranen GP u Formuli Reno 2,0. Smatran za jednog od favorita za osvajanje titule, startovao je nešto sporije, da bi se pri kraju sezone pokazao u boljem svetlu.

“Mi smo ciljali titulu u drugoj sezoni. Nažalost, godinu smo veoma loše započeli. Mučili smo se u kvalifikacijama i to je trke učinilo izuzetno teškim. Bili smo na silaznoj putanji i ja sam počeo da preterujem da bih to nekako preokrenuo”, priznaje De Vris. “Bila nam je potrebna letnja pauza da počnemo ispočetka. Sa dve pobede i pet podijuma u poslednjih šest trka, osvojili smo više bodova od svih drugih u toj fazi sezone. I tim i ja pokazali smo šta možemo.”

405c59fb2e4f1471b82af9ee72cd7548
Na kraju 2013, Holanđanin je bio peti u generalnom plasmanu, ali je ostao sa Koiranenom i tokom treće godine u Evrokup Formuli Reno 2,0. Ponovo favorit za titulu, izbio je na prvo mesto u vozačkom poretku pobedom na prvoj trci prve runde na Motorland Aragonu i održao se na toj poziciji tokom čitave sezone.

Kada se Brazilac Bruno Bonifacio izjednačio s njim po broju bodova, De Vris je ponovo poveo u generalnom, a zatim je na Nirburgringu postao prvi vozač koji je u 2015. zabeležio dve pobede. Istovremeno, 19-godišnjak je dominirao u u ALPS šampionatu sa devet pol-pozicija i pobeda, 12 podijuma i 10 najbržih krugova u 14 trka!

Ako u u Evrokupu i nije bio tako dominantan, titulu je izgradio zahvaljujući stabilnosti i stalnosti. Bio je jedini vozač koji je bar na jednoj trci svake od sedam rundi sezone bio na podijumu, dok su njegovi rivali rasipali poene, ili su ih otimali jedan drugom. Gladan pobeda, dva puta je trijumfovao na Pol Rikaru u Francuskoj, gde je i obezbedio šampionski naslov. Stopostotni skor ponovio je i na sezonskom finalu u Heresu, gde je overena timska titula za Koiranen GP. U konačnom ishodu, De Vris je sakupio preko dva puta više bodova od prvog pratioca Denisa Olsena (254:124).

291c2bcfd940038a9e33390c7c0df34b
Posle tri sezone u kategoriji, bilo je krajnje vreme da osvojim titulu! Znao sam tačno šta treba da uradim ove godine. Mnogo i dugo smo radili da bismo to postigli. Pokazali smo za šta smo sposobni i veoma sam srećan i ponosan što sam titulu osvojio pre kraja šampionata. Logičan sled u mojoj karijeri biće Formula Reno 3,5. Nakon prvih testova, osećam da sam fizički spreman za nju i potpuno sam uživao u onome što vožnja tog automobila od mene zahteva. Sada će samo vreme pokazati kako ću se snaći”, rekao je 19-godišnji šampion.

Ulazeći u Formulu Reno 3,5 posle osvajanja titule u Formuli 2.0 De Vris nastavlja putem pređašnjih šampiona dvolitarske kategorije, Alberta Koste, Kevina Korjusa, Robina Frajnsa, Štofela Vandorna i Pjera Gaslija. Svi nabrojani su u svojim premijernim 3,5 sezonama bili među prvih šest u konačnom poretku. Na Niku de Vrisu osataje da sledeće sezone pokaže svoj talenat u kraljevskoj disciplini Svetske Reno serije.