Zvanično: Borković zbog povrede i finansija neće voziti Makau

Srpski automobilista Dušan Borković je sa svojim NIS Petrol/Kampos rejsing timom posle dugog razmatranja doneo odluku da zbog zdravstvenih i finansijskih razloga ne vozi poslednju trku Svetskog šampionata turing automobila u Makauu.

Ruku koju je već povređivao i lomio, a na samom početku karijere zamalo i ostao bez nje, Dušan je ponovo povredio u Pekingu. On je sa tom povredom jedva sačuvao automobil u brojnim krivinama Goldenport parka, nakon otkazivanja pumpe servo volana.

duca 1

“Nažalost, nisam imao dovoljno vremena da se pozabavim povredom i ona se u Japanu obnovila. Ruka mi se posle trke u Pekingu upalila, a kako je trka u Šangaju vožena već sledećeg vikenda, pa je ubrzo došao i Japan, nisam imao vremena da je medicinski tretiram na pravi način. Trenutno mi je ruka izuzetno natečena i trpim jake bolove. Zbog velikog rizika da se u Makau povreda pogorša, uz konsultovanje lekara i mog tima, doneo sam odluku da ovu izuzetno opasnu uličnu trku ne vozim”, rekao je Borković.

Uz poteškoće s rukom, srpski automobilski as i njegov tim suočeni su i sa velikim finansijskim problemima, koji su Borkovića držali u neizvesnosti do same završnice debitantske WTCC sezone. To dovodi pod znak pitanja i narednu sezonu.

duca 2

“Neizmerno sam zahvalan mojim sponzorima uz čiju pomoć sam stigao do uspeha, ali sam sa druge strane izuzetno razočaran jer nisam naišao na veće razumevanje. Imam utisak da ljudi nisu svesni šta znači naći se među najboljih 20 vozača sveta. Šta znači u debitanskoj sezoni završiti trku ispred devetostrukog šampiona Leba, četvorostrukog šampiona sveta Milera… Nadam se da će se desiti čudo i da ću uspeti da vozim narednu WTCC sezonu. Poziv sam već dobio, sada imam i iskustvo, a šansa za više podijuma mi se otvara pošto će se privatnici uz zajedničko bodovanje i podijum boriti i za nezavisni, Jokohama trofej. Videli ste koliko je teško boriti se sa fabričkim “sitroenima”, podsetio je Borković.

Nadajući se da će u predstojećem periodu ipak naići na razumevanje svih onih koji mogu da mu pomognu, Dušan počinje pripreme za narednu sezonu. Iako se prva trka vozi u martu 2015, za Borkovića je ona počela već sada, budući da su ovo dani kad se obezbeđuje budžet i radi na psihofizičkim pripremama za velike napore kakve iziskuju WTCC trke.

Završni bilans debitantske sezone trkača iz Pančeva u Svetskom prvenstvu turing automobila, dakle, podrazumeva 41 osvojeni bod i jedan izlazak na pobedničko postolje. Kampos rejsing se dosad nije oglašavao povodom mogućnosti da za Makau pronađe zamenskog vozača za upražnjeni kokpit “ševrolet RML kruza”.