Volvo i Alfa ponovo u WTCC-u?

Vrata Svetskog šampionata turing automobila dogodine će biti otvorena samo za TC1 automobile, a njih ni na jednoj trci u 2014. nije bilo više od 17. Uz 16 stalnih, broj se peo samo onda kada se na stazama pojavljivao i četvrti „sitroen C-elize“ koji je vozio Ma Ćinghua.

Pošto još nema nikakvih najava dolaska novih proizvođača, na osnovu čega se WTCC organizator nada da bi startna lista u 2015. mogla da dobaci do 22 automobila? U nastavku ovog teksta iznosimo dve najsmelije spekulacije koje se u ovom času bave tom temom. Zajedničko im je da predviđaju ulazak novih kuća u WTCC, iako ne od prve runde iduće sezone.

POLESTAR - pl_polestar_race1_001 090719 Brands Hatch, UK, WTCC. Photo: JL/Mediaempire
Prva: Volvo bi mogao da se vrati u Svetski šampionat i tu priču je u medije pustio niko drugi do direktor Sitroen rejsinga, Iv Maton. Nagađanja idu dalje: program švedske kuće izveo bi zvanički fabrički trkački tim Polstar, ali on ne bi bio celosezonski, već bi startovao u drugoj polovini 2015. i odvijao bi se u režimu „bojevih testova“ s ciljem priprema za pun napad na WTCC 2016. godine.

Volvo je slične poduhvate preduzimao u drugoj polovini prošle decenije, pokriven nacionalnom homologacijom i sa sporadičnim pojavljivanjima na jednoj ili dvema rundama po sezoni. Ozbiljniji celogodišnji nastup izveden je 2011, u takozvanoj sezoni evaluacije, s modelom C30, koji je vozio Robert Dalgren, i to najpre sa atmosferskim dvolitarskim, kasnije i sa 1,6 turbpoprehranjivanim motorom.

Posle tog programa imala je da usledi odluka kompanije o eventualnom punom učešću 2012, a kako Volvo nije nastavio WTCC avanturu, već se posvetio nastupima po Skandinaviji, jasno je šta su Šveđani tada bili rešili.

POLESTAR - clipsal500_vpr3
Najsvežije spekulacije o povratku Volvoa u Svetsko prvenstvo ne kazuju koji bi model u tu svrhu mogao biti upotrebljen. C30 se više ne proizvodi, a zna se da Šveđani imaju strategiju da kao globalni trkački auto promovišu S60, kako već godinu dana čine u Australijskom V8 šampionatu. Taj auto, ipak, deluje kao preveliki za WTCC.

Za drugu, još neverovatniju tezu, ponovo je „kriv“ Iv Maton. Prema njegovim rečima, govori se i o povratku Alfe u WTCC, i to možda „čak već od 2016. godine“. Zvuči senzacionalno i skoro predobro da bi bilo istinito. Ako u tome ima i trunke istine, pogled na postojeći proizvodni program italijanske kuće kao model izbora nameće „đulijetu“. S druge strane, daleko je 2016…