Nikola Larini voziće test TCR balansa performansi

Promoter TCR Internacionalne serije poverio je čuvenom trkaču Nikoli Lariniju da izveze test koji će poslužiti ujednačenju performansi različitih automobila nove trkačke kategorije.

Italijan će u ponedeljak i utorak iduće nedelje na stazi Katalunja isprobati sve automobile predviđene za trkanje u TCR seriji.

Bivši pilot i tester Formule 1, sa izvezenih 49 gran pri trka i osvojenim drugim mestom za Ferari na tragičnoj Velikoj nagradi San Marina u Imoli 1994, Larini je jedan od najuspešnijih turing vozača u proteklih dvadesetak godina.

DTM 93 Hockenheim, 155  Larini  006
Za volanom fabričkih „alfi 155“ osvojio je Italijanski superturing šampionat 1992. godine, a 1993. je harao pistama DTM serije i postao njen prvak. U razdoblju od 2001. do 2003. godine, takođe kao trkač Alfa Romea, Larini je zabeležio osam pobeda u Evropskom šampionatu turing automobila, dok je u WTCC-u tokom pet sezona nastupao za fabrički Ševrolet. U tom periodu, najbolji sezonski plasman bilo mu je peto mesto (2007. godine), a u Marakešu 2009. zabeležio je svoju jedinu pobedu u Svetskom prvenstvu.

„Sa zadovoljstvom sam prihvatio da izvezem ovaj test. Biće to zanimljivo iskustvo i verujem da ću moći da pružim jasne i detaljne informacije koje će pomoći uravnoteženju performansi različitih automobila. Stekao sam dovoljno iskustva i u turing trkanju i sa turbo motorima da mogu potpuno da ispunim ovaj zadatak“, izjavio je Larini.

08_44_Larini„Ogromno iskustvo koje Larini ima najbolja je garancija uspeha ovog testa“, kazao je direktor TCR serije Marčelo Loti. „Njegove nesporne vozačke veštine i tehničko znanje garantuju da je Nikola pravi čovek da našem tehničkom odseku pomogne u utvrđivanju balansa performansi za različite automobile. Zahvalni smo mu što je prihvatio naš poziv.“

TCR balans performansi zasniva se na tri parametra: minimalna težina automobila (+/- 70kg), klirens (-10/+20mm u odnosu na osnovni od 80mm) i prečnik restriktora vazduha (95/90% veličine standardnog).