Nikola Miljković u ETCC-u!

Osamnaestogodišnji Nikola Miljković dogodine će se takmičiti u Evropskom kupu turističkih automobila.

Beograđanin je „nanišanio“ kup klasu ETCC i za učešće u njoj u Kečkemetu je nabavljen „seat leon kup“. Auto je učestvovao u nacionalnim takmičenjima u Mađarskoj, a u poslednje dve sezone imao je „trkačku pauzu“. Generalno, malo je vožen i, što je najvažnije, nije nastupao u trkama izdržljivosti. Miljković je stigao i da nakratko isproba „leon“, koji bi tokom ove nedelje mogao da se nađe u Beogradu.

Kompletan budžet za nastupe na svih pet rundi Evropskog kupa još nije obezbeđen, ali Nikola sa porodicom i pratećom ekipom u novu avanturu ulazi odvažno i optimistično, uzdajući se i u verovanje da sreća prati hrabre. Iako stupa na potpuno nov teren, cilj mu je plasman u prva tri u klasi na kraju debitantske sezone. Kategoriju ne bi menjao barem dve godine, a onda bi pošao dalje, verovatno u istom takmičenju, ali s konkurentnijim automobilom.

Miljković je u dosadašnjoj karijeri brzo savlađivao kategorije i preskakao je „po dva stepenika odjednom“. Osvojio je jedan šampionat Srbije u trkama na krugu i tri na brdu. Najmlađi je nacionalni prvak i najmlađi osvajač Zlatne kacige, dobijene za tri uzastopne domaće titule u trkama na brdskim stazama, u periodu 2011-2013.

Tokom prošle sezone, takmičio se u brdskim trkama u CEZ šampionatu u “hondi sivik” i završio je kao petoplasirani u grupi N, a najbolji u klasi do 2000 cc u okviru grupe. Dvoumeći se između budućnosti u Evropskom prvenstvu na brdu i evropskog kruga, opredelio se za debi u ETCC-u. Na tu odluku su, pored Nikolinih ličnih afiniteta, presudno uticali medijska eksponiranost, koju ETC kup uživa zahvaljujući Eurosportu, i posledične marketinške mogućnosti.

Kup klasa je u ETCC-u ustanovljena pre dve godine, a dosad su je osvajali Norvežanin Stijan Polsen (2012) i Austrijanac Mario Dablander (2013). Prošle godine je za svaku rundu u toj klasi bilo prijavljeno desetak „leon kup“ automobila, a trke su osvajala petorica različitih vozača.

Seriju nastupa srpskih automobilista u ETCC trkama otvorio je Vojislav Lekić 2010. godine, u superproducijskoj klasi. Tokom iduće dve sezone (2011. i 2012), zastavu je na istom frontu preuzeo Aleksandar Tošić, a u 2013. srpske boje branio je Dušan Borković i tada je Srbija prvi put bila zastupljena u najjačoj, S2000 klasi takmičenja. Ove godine naša zemlja ima čak dva predstavnika u elitnoj evropskoj seriji na krugu, Milovana Vesnića i Nikolu Miljkovića, ali u različitim kategorijama: Mikica vozi auto TC2 klase, a Nikola monomarku.