Honda osniva test tim, trka u naoružanju se nastavlja

Početno zakašnjenje uzrokuje i sva ostala. Hondin ovogodišnji TC1 izazivač završen je najmanje šest meseci posle Sitroenovog. „C-elize“ se na stazi prvi put našao u julu 2013; u istom mesecu Honda je tek ušla u projekat „sivik“, pa je ovaj premijerno izašao na pistu krajem januara 2014, a prvi istinski test doživeo je polovinom februara.

Performanse „sivika“ nisu dovoljno dobre da bi se na početku šampionata pariralo „sitroenu“ i to je posle zajedničkih testova u Valensiji sasvim očigledno. Predaja nije opcija, Honda će deficit pokušati da smanji tokom sezone, pa je u tom cilju osnovala poseban test tim. Ovaj potez najavio je šef ekipe Alesandro Marijani i opisao ga kao presudan korak za „suprotstavljanje visokom nivou konkurentskih ekipa“ i „ključni faktor srednjoročnog uspeha“.

Polazište za konstrukciju novog „sivika“ bio je prazan list papira i dizajneri su imali veću slobodu nego pre, ali kako proveriti koja su rešenja prava? Andrea Adamo, glavni projektant auta, objašnjava: „Na papiru inženjer ima mnogo više opcija, ali od toga nema koristi ako nemate vremena da ih propisno isprobate u različitim varijacijama. Mi smo, recimo, tokom zime uspeli da istestiramo samo 25% opcija na autu.“ Italijan kaže da je u procesu bilo toliko nepoznanica, da mu je izgledalo kao da na fudbalskom terenu treba igrati utakmicu s lopticom za golf.

U JAS motorsportu neprekidno ističu kako su im rokovi za TC1 projekat bili strašno kratki. Problem je što će takvi i ostati, a to jako komplikuje organizaciju budućih testiranja i produžuje vreme reagovanja na njihove rezultate. Od početka sezone u Marakešu (12/13. april) do četvrte runde u Slovačkoj (10/11. maj) proći će samo četiri nedelje. U tom periodu biće izvezena cela trećina sezone!

Tek kada WTCC karavan napusti Evropu, disaće se malo lakše i tada će razvojni posao posvećene test ekipe biti od velike koristi: trupa će raditi na stazama, dok trkački automobili budu u transportu kontejnerima ili na prekookeanskim dužnostima. Logistika i dostava novih delova ne bi trebalo da budu problem za kuću Hondine veličine, ali će konačne verzije unapređenja pravu verifikaciju doživeti  isključivo na trkama.

Čak ni saznanja sa sezonskih testova ne daju se lako pretočiti u gotova rešenja, ugrađena u takmičarske naprave. Jer, po sistemu preuzetom iz relija (ovo zvuči poznato), a da bi se izbegla potpuno nekontrolisana „trka u naoružanju“, tokom godine je dozvoljen „ograničeni razvoj“. U prevodu, za svaku novu, naknadu homologaciju u sezoni ekipe moraju da „ulože džoker“, a na raspolaganju imaju pet takvih „džokera“. Ni oni se ne mogu iskoristiti po želji, već u tačno određeno vreme: za „džoker“ homologacije određena su dva datuma: 1. jul i 4. oktobar.

„Tempo će biti žestok,“ kaže Adamo. „Ako želite da nešto homologirate početkom jula, znači da to morate prijaviti Federaciji (FIA) u junu. Za to treba testirati u maju, što znači da ste deo počeli da projektujete u aprilu. A da biste pronašli prostor za unapređenja, te delove treba i isprobati za šta jedva da ima vremena,“ objašnjava tvorac „sivika“.

I bez nagađanja o odnosima između budžeta automobilskih giganata, približno polovina godine razlike u „datumu rođenja“ WTCC modela Honde i Sitroena možda je postavila scenu za ovogodišnji šampionat, kulise za predstavu u kojoj japansko-italijanska kombinacija već zaostaje…