Nirburgring: Trka VLN serije otkazana zbog magle

Četvoročasovna trka na stazi Nirburgring-Nordšlajfe, koja je trebalo da bude vožena za ADAC Barbarosa trofej kao osma runda VLN serije, otkazana je zbog magle.

Među 176 prijavljenih posada našao se i Hondin fabrički WTCC tandem Tarkvini-Monteiro. Italijan i Portugalac, kao i tim J.A.S. motorsport, u ovom nastupu u Ajfelima nameravali su da još bolje upoznaju stazu i pripreme se za trku Svetskog šampionata turing automobila koja će na Nirburgringu biti vožena 2015. godine. U tu svrhu kao takmičarsko oružje poslužio im je „WTCC sivik“ TC1 specifikacija, inače test auto ekipe.

vln-2014-09-13-004Gusta magla u rano subotnje popodne uzrokovala je preslabu vidljivost i spasilački helikopter nije mogao da uzleti, te je, pošto nisu postojali bezbedni uslovi za održavanje trke, organizator odlučio da je otkaže.

Odlazak J.A.S. motorsporta i njegovih pilota na „Zeleni pakao“ ipak nije bio potpuno beskoristan. Gabrijele i Tijago učestvovali su na subotnjem jutarnjem treningu, čiji je rezultat imao da odredi i startni raspored u trci.

vln-2014-09-13-007
U to doba još se moglo voziti, pa je posada „honde“ #51 krugom od 8:58,374 zabeležila ukupno 31. vreme, uz prosečnu brzinu od 162,877 km/h. To je prvi reprezentativni krug koji je na stazi Nordšlajfe postigao jedan TC1 WTCC automobil i vredi ga upamtiti kao orijentir.

Od vozača Svetskog prvenstva turing automobila na Nirburgringu se ovog vikenda našao i Francuz Igo Valente, i to za volanom „pežoa RCZ“, u posadi koja je na treningu postigla 72. vreme u apsolutnom poretku (9:42,084, odnosno 150,646 km/h).