Nordšlajfe: Mali čas istorije

Događaj WTCC sezone, najnapornija trka godine, Velika trka, tako se najavljuje debi nastup Svetskog prvenstva turing automobila na Nirburgringu. Hoće li to zaista biti vrhunac takmičarske godine, ili će se sve pretvoriti u jedan veliki brzinski ispit, pokazaće se u subotu. U svakom slučaju, u pitanju je nešto dosad neviđeno u savremenom WTCC-u, pa i šire, jer je to prvo takmičenje jednog FIA svetskog šampionata koje se održava na Nirburgringu-Nordšlajfe posle 1983.

Izgradnja Nirburgringa kao namenske trkačke piste počela je u septembru 1925, a završena je u proleće 1927. godine. Kao uzor je poslužila trasa sicilijanske trke Targa florio. Kompletan krug („cela staza“ – Gesamtstrecke) uključivao je Severnu i Južnu petlju, imao je 174 (neki izvori kažu 172) krivine i bio je dugačak 28,265 kilometara. Prva auto-trka na ovoj stazi održana je 19. juna 1927, osvojio ju je Rudolf Karačola u „mercedesu“ (fotografija niže), a rekord kruga na kompletnoj dužini piste postavio je Luj Širon 1929. godine u „bugatiju“.

77652
Do 1929. je upotrebljavana „cela staza“, a zatim su gran pri trke održavane na Severnoj petlji (Nordschleife) od 22,8 kilometara, dok je motociklima i takmičenjima od manje važnosti bila namenjena Južna petlja (Südschleife) od 7,7 kilometara. Od ove potonje danas su ostali samo tragovi, a najveći deo je uništen tokom gradnje savremene gran pri staze.

Formula 1 je u Afelima debitovala 1951. godine, koristeći samo Severnu petlju i u naredne dve decenije tu je održavana Velika nagrada Nemačke, izuzev 1959. kada je voženo na berlinskom Avusu. Krajem šezdesetih, Džeki Stjuart je ovu pistu nazvao „Zelenim paklom“, i to pošto je trijumfovao na nemačkom gran priju. Nadimak se zadržao do danas.

mtrsptshist_332_HR jackiestewart2Johen Rint, prvi austrijski i jedini posthumno proglašeni F1 šampion, stazu je ocenio ovako: „Teška za vožnju, laka za pogibiju.“

Kako je Nirburgring još šezdesetih godina XX veka postao isviše opasan za F1 trke, Velika nagrada Nemačke je 1970. godine vožena na Hokenhajmu, dok su u Ajfelima vršene potrebne prepravke. Sledilo je nekoliko daljih modifikacija i skraćenja, ali staza jednostavno više nije odgovarala ni tadašnjim bezbednosnim standardima.

Niki Lauda je na Velikoj nagradi Nemačke 1975. prvi izvezao krug ispod sedam minuta na Nordšlajfeu. Vreme od 6:58,6 donelo mu je pol poziciju, a njegov timski kolega Đanklaudio Klej Regaconi iste godine je zabeležio najbrži krug trke: 7:06,4.

Niki Lauda ClayRegazzoniSve veći broj vozača dizao je glas protiv F1 trke u Ajfelima, pa je predviđeno da ona iz 1976. bude poslednja. Kao da je predosećao svoj bliski susret sa smrću, Lauda je pozivao na bojkot te velike nagrade, tvrdeći da ga na to ne motiviše konfiguracija autodroma, već njegova dužina. Pri notorno promenljivim vremenskim uslovima, sasvim je moguće da na jednom delu staze pljušti kiša, a da drugi bude potpuno suv. Niki je 1976. doživeo umalo fatalan udes, a Nordšlajfe je zauvek prognan iz Formule 1. Motociklistička takmičenja su se na najkomplikovanijem autodromu na svetu zadržala do 1980. godine, a sportski i turing automobili opstali su nešto duže, doduše ne mnogo duže u FIA režiji.

bellof_1984 stefan-bellof
Na Nordšlajfe konfiguraciji od 20,8 kilometara najbrži izvezeni krug i dalje je vlasništvo pokojnog nemačkog trkača Štefana Belofa. On je 1983. godine u „poršeu 956C“ na treningu za 1000 kilometara Nirburgringa, koja se bodovala za tadašnje Svetsko prvenstvo sportskih automobila, postavio vreme 6:11,13, a u trci je zabeležio i najbrži krug od 6:25,91. Rašireno je verovanje da bi Belof, da je poživeo, možda postao prvi Nemac – šampion Formule 1.

U 1984. završena je i u trkački opticaj puštena gran pri verzija staze, izgrađena po savremenim bezbednosnim kanonima i na koju se danas misli kada se kaže Nirburgring.

„Zeleni pakao“ je omiljena test pista proizvođača automobila, koji se često hvale tu postignutim rekordnim vremenima.

24h-Rennen1-Start3_01
Od 1970. na Ringu se održavaju 24-časovne trke, na kojima ume da startuje i 200 GT i turing automobila sa posadama koje ukupno broje oko 800 vozača, profesionalaca i amatera. Ovaj godišnji događaj koristi kombinovanu konfiguraciju, Nordšlajfe i gran pri stazu i WTCC mu se ove sezone pridružuje kao programska podrška.

WTCC trke 2015. – dve po tri kruga – biće vožene na pisti dugačkoj 25,378 kilometara, ona uključuje „Zeleni pakao“ i gran pri stazu, skraćenu za tri krivine oko Mercedes arene.

66141Podatak od značaja za Pečita Lopesa: Huan Manuel Fanđo tri puta je osvajao F1 Veliku nagradu Nemačke na legendarnom Nirburgringu, 1954, 1956. i 1957. godine. Kao prvi argentinski šampion sveta posle Fanđa, Hose Marija će u Nemačkoj ponovo moći da se ugleda na svog znamenitog zemljaka.