Nova “đulijeta” stigla u garažu tima Unikorse, evo šta ekipa planira s njom

Mađarski tim Unikorse preuzeo je svoju potpuno novu “alfa romeo đulijetu TCR” od italijanskog tjunera Romeo Feraris.

Primopredaja automobila obavljena je prošlog četvrtka, a istom prilikom upriličena je i prateća provera funkcionalnosti svih sistema. Tokom kratke probe na pisti Tacio Nuvolari u mestu Červezina u blizini Milana “đulijetu” je vozio Mario Feraris.

Sa takmičarskom spravom u garaži, Unikorse može detaljno da planira svoju sportsku sezonu 2017. Prvi pravi testovi uslediće čim vremenski uslovi to budu dozvolili, univerzalna upotrebljivost automobila stavlja ekipu na slatke muke, a o mogućim pravcima angažmana u dolazećoj godini govorio nam je koordinator tima Zoltan Kerteši.

„ETCC je naš prvi cilj za iduću sezonu. Verujemo da je to, u ovom trenutku, najefikasnija međunarodna turing serija sa stanovišta odnosa uloženog i dobijenog“, kaže Kerteši.

„Međutim, nije nemoguće da učestvujemo i na nekim TCR takmičenjima na evropskim stazama, tu mislim na TCR Internacionalnu seriju, možda i na TCR Italija i Nemačka.“

„Za nas je dobro da će Hungaroring ove godine ugostiti i ETCC i TCR, pa bi bilo sjajno da se trkamo pred domaćom publikom.“

„Imamo još mogućnosti, možemo da se trkamo u FIA šampionatu Centralnoevropske zone zajedno sa prvenstvom Mađarske. Otvoreni smo za sve pobrojane serije, imamo svoj auto, svoj tim i sopstvenu logistiku i možemo da se pojavimo na bilo kojoj evropskoj trci.“

Slagalica ipak još nije sasvim završena.

„Jedno nedostaje – vozač. Pregovaramo s nekolicinom vozača, ali još nismo potpisali ugovor ni sa jednim od njih.“

Kerteši nam otkriva da trkač tima Unikorse ne mora po svaku cenu da bude Mađar, već da je ekipa otvorena i za ponude iz inostranstva.

Ako nas računica ne vara, „đulijeta“ tima Unikorse treba da je četvrta koja je izašla iz Ferarisove garaže: prva dva automobila trkala su se u TCR Internacionalnoj seriji, a treći je nastupao u TCR Beneluks. Poput prethodnih, i ova „alfa“ ima turbo motor od 1,75 litara, a kada dođe vreme za njegovu zamenu odgovarajućim dvolitarskim agregatom iz „đulije“, Unikorse će kao već postojeći klijent taj agregat moći da nabavi uz popust u ceni.

„Povrh svega, imamo dobar odnos sa timom Romeo Feraris, kao i dogovor o partnerstvu“, dodaje Kerteši. „Delićemo informacije o automobilu, podešavanjima, razvoju, a u budućnosti možda i više od toga.“

„Đulijeta“ u ovom trenutku nema FIA homologaciju, pa nas je zanimalo da li će to predstavIjati problem u prijavljivanju automobila za FIA serije poput ETC kupa i CEZ-a. Mađari, međutim, nisu zabrinuti.

„Tačno, auto nema FIA homologaciju, ali čuli smo da isti problem postoji i sa „folksvagenom“ i „audijem“. Izgleda da postoji određeni konflikt između Marčela Lotija i FIA, ali to nije naš posao, niti je ozbiljan problem, jer, kao i drugi, možemo da se trkamo sa homologacijom našeg nacionalnog saveza. U 2016. je takođe bilo mnogo konfuzije oko FIA CEZ kategorija (turbo i atmo automobili zajedno u klasi D4-2000 – prim.), pa se nadam da će to za 2017. biti razrešeno“, završava Zoltan Kerteši svoju ekskluzivnu izjavu za Serbiaring.

Tim Unikorse istakao se svojom nepokolebljivom vernošću automobilima brenda Alfa Romeo, a svoj najsjajniji čas na evropskoj sceni doživeo je 2014. na ETCC rundi na Pol Rikaru. Tada je Norbert Kiš sa dvolitarskom atmosferskom „alfom 156“ na Slovakija ringu potukao daleko moćniju konkurenciju sa 1.6 turbo mašinama.