Novi X-trek menjači uspešno položili ispit na testu Superautomobila

I menjač spada u standardizovane komponente australijskih superautomobila, a na predsezonskom testu niz vozača isprobao je novi transaksl i dao mu je prilično povoljne ocene.

Glavna australijska serija promenila je isporučioca menjača, od ove sezone njeni “fordovi”, “holdeni” i “nisani” imaće ugrađeni šestostepeni X-trek. On je zamena za Albins transmisiju, koja je prvi put stupila na scenu 2013, kada su uvedena i pravila “automobila budućnosti” (COTF).

Ta regulativa u međuvremenu je osavremenjena otvaranjem prostora za učešće kupea, kao i turboprehranjivanih motora sa 4 ili 6 cilindara, premda se još niko nije odlučio za trkački nastup sa bilo čime osim sa V8 atmo agregatom.

U drugoj polovini prošle sezone X-trek je testiran na pojedinim trkačkim vikendima, a ovog februara na Filip Ajlendu on je prvi put masovno upotrebljen.

Brojni iskusni i vrhunski takmičari u kategoriji ocenili su debi nove tehnike kao uspešan. Među njima je bio i Mark Vinterbotom, od ove sezone vozač “holden komodora”. Njegove su pohvale bile najglasnije.

“To je menjač mnogo većeg kvaliteta, šaltovanja su bila stvarno glatka i to je dobro”, izjavio je šampion Superautomobila iz 2015. za Motorsport.com.

“Kada se u ovom sportu raspiše tender, rezultat nije uvek unapređenje. Stari menjač je bio veoma bučan i ovo unapređenje prija.”

Novi trkač Tikford rejsinga Li Holdsvort išao je obrnutim putem id Vinterbotoma – on je iz “holdena” prešao u “ford”. Pošto je vozio auto s novom transmisijom, izgleda mu da se najveća pozitivna promena zapaža u šaltovanju naviše.

“Menjač je svakako drugačiji. Nisam imao priliku da uporedim stari i novi u istom automobilu, ali je osećaj pri šaltovanju naviše prilično različit i to je pozitivna promena.”

“Imao sam osećaj da je aktivacija kod starog sistema bila prilično mekana, a sada je ubacivanje u brzinu bučnije, ali ne osećate da to menjaču škodi.”

Bivši prvak Superautomobila Gart Tander izgubio je celosezonski angažman i u 2019. će biti enduro pilot Tripl ejt “holdena”, partner aktuelnog vicešampiona Šejna van Gisbergena.

I Tander je izvezao nekoliko krugova na Filip Ajlendu, pa je i on stekao utiske o X-trek menjaču. Kao veterana Superautomobila, njega je on podsetio na još stariju tehniku, Holinger menjač, korišćen pre prelaska na transaksl “automobila budućnosti”.

“Naravno, na Filip Ajlendu sam prvi put vozio X-trek menjač i pri promeni brzine naniže mnogo je sličniji starom Holingeru. Što se tiče šaltovanja naviše, osećaj je tačno onakav kakav je bio kod prethodnog menjača.”

Utisci o X-trek menjaču su povoljni, ali će pravi ispit nove transmisije biti njena izdržljivost, a nju će samo vreme moći da pokaže. To je mišljenje sportskog šefa Superautomobila Edrijana Burdžisa.

On je kazao: “Menjačem smo zadovoljni, iako je za nama samo jedan dan tokom kojeg su ga svi vozači koristili.”

“Povratne informacije podudaraju se sa onima koje smo prošle godine dobili o prototip menjačima. Sigurni smo da će ovaj proizvod biti dobar.”

“Ali, kao i svemu u životu, moramo da mu damo vremena da se dokaže. Nadam se da možemo da pređemo pet ili sedam hiljada kilometara, ili čak i više, a da timovi ne osete potrebu da njega i još koješta testiraju do iznemoglosti.”

“Vremenom će ljudima porasti samopouzdanje i to će postati deo automobila koji ne mora tako redovno da se održava kao što je ranije bio slučaj.”