Predstavljen Aston Martin DTM program, maketa nagovestila obrise takmičarskog automobila

Foto: Hans-Dieter Seufert

Švajcarski R-Motorsport upriličio je zvaničnu prezentaciju svog DTM programa, koji se odvija s licencom Aston Martina, u alijansi sa timom HWA i sa četvoricom već imenovanih trkača.

Na prezentaciji održanoj u Aston Martin prodajnom salonu u Nidervilu, Sent Galen, nije bilo takmičarskog “vantidža DTM”. Njega je ovom prilikom odmenio stilizovani model, nagoveštaj kontura trkačke kreacije, koja će biti premijerno prikazana na zajedničkom predsezonskom DTM testu na autodromu Heres.

R-Motorsport diči se sloganom “Emocija, strast, vizija”, a njegov direktor dr Florijan Kamelger podsetio je na “ekstremno” kratak vremenski period koji je timu stajao na raspolaganju za razvoj takmičarske sprave: “To je projektni tim izložilo velikim prohtevima, ali smo učinili sve što je u našoj moći kako bi novi “aston martin vantidž DTM” mogao da debituje na stazi u prvoj nedelji marta. Veliko nam je zadovoljstvo da prikažemo model koji pokazuje vešto izvajani oblik novog trkačkog automobila.”

Uz pomenuti model, glavna mesta pod reflektorima pripala su kvartetu trkača kojima je zadatak da uvedu Aston Martin u DTM svet.

Najiskusniji od njih, Pol di Resta, izjavio je: “Impresioniran sam kako napreduje razvoj i neverovatno je šta su svi u timu već postigli u DTM projektu za tako kratko vreme koje su imali na raspolaganju od završetka prošle DTM sezone. Ovo je prvi put da je DTM automobil razvijen za tako kratko vreme.”

Danijel Hunkadelja je, poput Di Reste, dosad vozio za fabrički DTM tim Mercedesa. I tu operaciju je, kao i ovu Astonovu, sprovodila ekipa HWA, pa su i Španac i Škot u delimično poznatom okruženju.

“Automobili će izgledati sjajno i zaista će upadati u oko”, veruje Hunkadelja. “Nadam se da ćemo i mi izgledati dobro u njima i da ćemo biti brzi. Ja već poznajem mnogo ljudi u ovom DTM trkačkom timu i svestan sam zaista vrednog znanja koje unose u ovaj projekat.”

Treći vozač tima, Džejk Denis, biće DTM debitant, ali se za R-Motorsport već trkao u Blanpan GT seriji. Njegov komentar glasi: “Nikad nisam tako nestrpljivo iščekivao novi automobil i jedva čekam da se u njemu trkam. R-Motorsport već dobro poznajem iz GT trk i oni su krajnje profesionalni u svemu što čine.”

Najmlađi pilot ekipe, 21-godišnji Ferdinand Habzburg, celom poduhvatu daje notu plave krvi. “Imam puno da učim, DTM je ogroman izazov jer ću se takmičiti s najboljim svetskim turing trkačima. Zato ću morati da što pre upoznam auto i steknem iskustvo”, kazao je bivši formula trkač.

Jedan od moderatora na prezentaciji bio je bivši F1 i DTM trkač Dejvid Kultard, koji je procenio mogućnosti novog tima: “DTM projekat R-Motorsporta postavljen je veoma profesionalno, “aston martin vantidž DTM” automobili biće izvanredan dodatak seriji i ne vidim zašto ovaj tim ne bi bio konkurentan od prvog trenutka.”

U završnoj reči dr Kamelger je istakao da će njegov tim na DTM staze u 2019. izvesti četiri “aston martina”, u čemu ima podršku i ekskluzivnu licencu engleskog premijum luksuznog brenda. Zatim je nastavio: “Potpisali smo vrlo iskusnu, talentovanu i ambicioznu grupu vozača, jer ćemo se na kraju krajeva u DTM-u boriti s velikim i uspešnim proizvođačima. To će za nas biti ogroman izazov, a mi smo spremni da mu pristupimo svim sredstvima koja nam stoje na raspolaganju.”