Novo ime, novi izgled: Ovo su “holdeni” Vokinšo rejsinga

Foto: jamescourtney.com.au

Izgubivši status zvanične ekipe Holdena, Vokinšo rejsing je zakoračio u novu epohu svoje višedecenijske avanture u australijskim Superautomobilima pod imenom Mobil 1 HSV rejsing tim.

Ekipa je zaključno sa 2016. nosila naziv Holden rejsing tim, ali je Holden svoju fabričku podršku i zvučno HRT ime preusmerio na sada dominantni tim Tripl ejt.

S druge strane, postava Rajana Vokinšoa promenila je naziv i polovinu vozačke postave, ali je ostala verna brendu Holden i njegovom modelu “komodor”. Njena slavna istorija u Australiji podrazumeva 26 godina trkanja, osam vozačkih i sedam timskih titula, 212 pojedinačnih pobeda i devet trijumfa na najvećoj trci od svih – Bathurstu 1000.

Sve te uspehe pratila su dva dugogodišnja partnera, Mobil 1 i Holden specijalna vozila (HSV – ogranak koji se bavi performantnim automobilima), a saradnja s njima obnovljena je i ove godine.

Foto: jamescourtney.com.au

“S nama su Mobil 1 i HSV, koji spadaju u najprepoznatljivije i najdugotrajnije partnere u ovom sportu i oni su sada zajednički naslovni sponzori naše nove ekipe”, kazao je Rajan Vokinšo.

“Uz sveobuhvatno znanje i stručnost koji postoje u Vokinšo garaži, verujemo da smo u savršenoj poziciji da otvorimo novo poglavlje naše istorije.”

Najavljena su “rotaciona partnerstva” tokom sezone, što u praksi znači da će automobili od trke do trke imati različite i jedinstvene boje, u zavisnosti od toga ko određenog vikenda bude “glavni partner”.

Prva zvezda ekipe je Džejms Kortni, šampion kategorije u 2010. Iako je prošle godine najavljivao prelazak u neku drugu, možda i evropsku trkačku seriju, Kortni je ostao u Superautomobilima i nije menjao ni tim za koju vozi već sedmu godinu.

Po njegovom mišljenju, gubitak statusa zvanične ekipe Holdena neće navesti poklonike tima – takozvanu crvenu armiju – da se u nastupajućoj sezoni priklone nekom drugom.

Foto: jamescourtney.com.au

“Naši navijači su s nama u tako čvrstoj vezi da im neće biti značajno nosimo li novo ime ili drugačije boje. Oni znaju da nam je cilj da osvajamo trke. Ovo je njihova ekipa, ovo je njihov put i želim da ovaj tim vratim u dane slave”.

“Ovo je toliko dugo moj dom i jedva čekam da našim odanim navijačima ove sezone pružim razlog za radost”, poručio je Kortni.

Drugi vozač je pridošlica Skot Paj, prošle godine pilot DJR Penske tima. On je u Vokinšo rejsingu odmenio Garta Tandera, koji je prešao u Geri Rodžers motorsport.

“Ovo će biti velika godina za Mobil 1 HSV rejsing,” rekao je Paj. “Video sam koliko je jaka strast prema ovom timu kod navijača, partnera i među ljudstvom u ekipi. Zaista je dobro biti u takvom okruženju.”

Određeni su i suvozači za tri enduro trke u sezoni: Kortniju će partner za Sendaun 500, Bathurst 1000 i Gold koust 600 biti Džek Perkins, a Paj će nastupati sa Vorenom Lafom.

Mobil 1 HSV rejsing prvi put će izaći na stazu 21. februara, na test danu Superautomobila u Sidneju.