Objavljena lista učesnika ETCC 2014.

Na zvaničnom sajtu Evropskog kupa turing automobila objavljena je lista vozača koji su prijavili celosezonsko učešće u 2014. godini. Spisak impresionira pre svega brojnošću potencijalnih startera – ima ih ukupno trideset – i dokaz je nikad bolje forme ovog takmičenja.

U najjačoj TC2 turbo (TC2T) klasi nalazimo pet imena: u BMW-ima 320 TC  trkaju se Slovak Mato Homola, Turčin Ajtač Biter, ali i nemački veteran Franc Engstler, čiji nastup izaziva iznenađenje, iako se već neko vreme spekulisalo da je moguć. Kako će Bavarac uklopiti svoj WTCC program s ETCC obavezama, ostaje da se vidi. U TC2T klasi nalazimo i dva „ševrolet kruza“, njih će za Kampos rejsing voziti Ukrajinac Igor Skuz i Rus Nikolaj Karamišev.

Srpsku publiku sigurno će najviše zanimati TC2 klasa (atmosferski dvolitarski agregati), jer se u njoj takmiči Milovan Vesnić. Naš as ima još desetoro direktnih konkurenata: „BMW-e“ voze Petr Fulin i Mihal Matejovski (Krenek), Kristijan Fišer i Plamen Kralev (Engstler), kao i Kan Ender (Borusan otomotiv motorsport). U „hondama“ su Peter Rikli i Andrina Guger, jedini „kruz“ u ovoj klasi vlasništvo je Mađara Norberta Kiša, a listu učesnika zaključuju dve „alfe“ 156, s kojima će se trkati Mađar Norbert Kiš i Slovak Samuel Sladečka.

Za učešće u monomarka („seat leon kup“) klasi ima osam prijavljenih, najzvučnije ime tu je Nemac Andreas Pfister, drugoplasirani u kategoriji u sezoni 2012.

ETCC (1)Najslabija ETCC klasa ostaje S1600 i tu je slika potpuno monotona: samo „ford fijeste“, njih šest na broju. Od potencijalno zanimljivijih trkača primećujemo prošle godine „srebrnog“ Luksemburžanina Žila Bruknera, kao i Nemicu Ulrike Kraft, koja je 2013. završila na trećem mestu u klasi.

Kompletan spisak takmičara možete preuzeti ovde.