Ovo je novi “seat leon”, sad čekamo “kupru” i trkačku TCR verziju

Večeras je u Martorelu predstavljen novi “seat leon”, četvrta generacija Seatovog putničkog modela u kompakt segmentu.

U nastanak ovog automobila – projektovanog, razvijenog i proizvedenog u centrali kuće u Barseloni – uloženo je više od 1,1 milijarde evra.

U tom procesu fokus je bio na efikasnijim motorima, većoj povezanosti, najsavremenijim pomagalima pri vožnji, primeni naprednih tehnologija LED osvetljenja, na voznoj dinamici i estetici.

Prethodne tri generacije “leona” prodate su u 2,2 miliona primeraka, što je modelu obezbedilo status bestselera kuće.

Novi izgled “leona” Seat opisuje kao “dizajnersku evoluciju” i ističe da renovirani enterijer i eksterijer poseduju “snažniji karakter, poboljšane proporcije, odlučnije lice i blaže linije”. Koeficijent otpora vazduha doživeo je poboljšanje od oko 8%.

U odnosu na prethodnika, auto je u varijanti s 5 vrata produžen za 86 milimetara (karavan za 93 mm), uži je za 16 mm i niži za 3 mm. Međuosovinsko rastojanje poraslo je za 50 milimetara.

Kupci će moći da izaberu benzinske ili dizel motore, pogon na metan , “blagi hibrid” ili plag-in hibrid.

U ponudi su tri turboprehranjivana benzinska agregata s direktnim ubrizgavanjem. Dva imaju zapreminu od 1.000 ccm, a treći od 1.500 ccm. Snaga im se kreće od 90 do 190 KS.

Sva tri TDI motora imaju dva litra zapremine, snage od 115 do 150 KS.

Kada je pogon na komprimovani zemni gas, “leon” ima 130 KS. Blagi hibridni pogon spojen je s benzinskim motorima od jednog i 1,5 litra, dok je plag-in hibrid povezan sa 1,4-litarskim benzincem i obavezno ga prati DSG menjač. U toj kombinaciji snaga dostiže 204 KS.

Kod modela s DSG transmisijom, ručica menjača nije mehanički povezana s menjačem, već se šaltovanje obavlja posredstvom elektronike.

“Seat leon” biće isporučivan u četiri nivoa opreme – Reference, Style, Xcellence i FR.

U ovom ultrakratkom pregledu karakteristika novog “leona” nećemo vas zamarati detaljima o digitalnoj konektivnosti, infozabavnom sistemu i ekranima od 10 i 8,25 inča, kao ni nabrajanjem elektronike spakovane u sigurnosna pomagala. Samo ćemo pomenuti sistem dinamičke kontrole šasije (DCC), koji u zavisnosti od uslova na putu i delovanja vozača menja ponašanje automobila u vožnji optimizacijom vešanja.

Kao portalu specijalizovanom za auto-sport, ostaje nam da s nestrpljenjem sačekamo performantnu “kupra” verziju prikazanog automobila i njegovu takmičarsku TCR varijantu.