Pekarž: Možda ću ove sezone voziti novi Vukovićev “megan”, to će sigurno biti najbrži auto na stazi

Foto Petr Frýba/TCR Easter Europe

Češki automobilista Tomaš Pekarž prvi put ove godine vozi kompletnu sezonu jednog TCR takmičenja, a posle dva trkačka vikenda u TCR Istočna Evropa on vodi u generalnom plasmanu.

Dobro poznato lice iz Klio kupa ima ranije iskustvo sa TCR tehnikom, on je 2019. vozio “reno megan” Vuković motorsporta na Red bul ringu, kad je i pobedio.

“Bila je velika odluka da pređem u TCR seriju. Petr Čižek je prodavao staru “kupru”, za koju sam znao da je u perfektnom stanju i tako sam prelomio”, rekao je Pekarž našem kolegi Dušanu Bouzeku.

“Serija se promenila od 2019, pre svega, tu je novi dobavljač guma. Svi smo krenuli od nule kad je setap u pitanju i mislim da mi je to pomoglo. Neki dobri vozači su otišli iz takmičenja, ali imamo nove kolege i za njih će se tek čuti u budućnosti. Uvek me raduje kada na stazi imam mnogo brzih konkurenata”.

Čeh dodaje da će tek posle pandemije TCR Istočna Evropa zasijati u punom sjaju, ali da svakako serija drži standarde, uprkos koronavirusu.

Što se rivala tiče, Pekarž izdvaja Mihala Makeša, Milovana Vesnića i Sebastijana Štajbela.

“Mihal mi je prijatelj, sa njim diskutujem o TCR tehnici. Nismo imali direktne duele do sada, ali i toga će biti. U Slovačkoj se videlo da mu niko nije mogao ništa, napredak je očigledan”.

“Vesnić i Štajbel se mnogo duže trkaju u TCR automobilima. Oni su tu i čekaju da Mihal ili ja napravimo grešku. Naše vođstvo nije toliko veliko i obojica mogu da obrišu tu prednost. Zna se da pobede u TCR Istočna Evropa nisu primarne. Ukupan broj bodova na kraju sezone će odlučiti pobednika. Za mene je najvažnije da se zabavim tokom trkanja i osvojim što je moguće više poena. Bilo bi lepo da sam mogao da se takmičim sa Dušanom Borkovićem, ali sam srećan što više nije u našoj seriji (smeh)”.

Pekarž dodaje da njegova trkačka karijera nije zagarantovana i da bi voleo da se dogodine takmiči u TCR Evropa, ali da to zavisi od mnogo faktora, pre svega finansijskih.

“TCR serije su veoma skupe. Ono što je meni zanimljivo je nova era Klio kupa, sa petom generacijom automobila, koji su relativno pristupačni, a dobri automobili. Voleo bih da otvorim novo poglavlje u ESET Klio kupu i ponovo odvezem kompletnu sezonu. U kontaktu sam i sa Milenkom Vukovićem, pratim razvoj “reno megana R. S. TCR evo”. Možda ću ga voziti već ove godine. U tom slučaju, neka se konkurencija pričuva, siguran sam da je novi “megan” najbrži auto na stazi”.