Pešović o WTCR: Spajanje WTCC i TCR će oživeti turing scenu

Srpski automobilsta Rudolf Pešović uveliko se sprema za 2018. u kojoj će najverovatrnije voziti TCR Evropa.

Vest o prelasku Svetskog šampionata turing automobila na TCR pravila i nastanku serije WTCR nije ga iznenadila, a za naš portal ispričao je kako vidi novonastalu situaciju.

“Za globalni auto-sport je fuzija TCR i WTCC dobra stvar. Ipak, za mene je WTCC automobil nešto više od TCR, pa je ovo kao korak unazad. Kad sam pričao sa Krisom Rihardom posle njegovog učešća na WTCC trkama u Kataru, rekao mi je da on lično ne vidi preveliku razliku između ta dva automobila, ali ja ipak mislim da je TC1 tehnika značajno naprednija”, komentariše Pešović.

“Spajanje je dobra stvar za publiku i sigurno će da oživi turing scenu. Gledaoce neće vući jedna serija zbog toga što može da je gleda na Eurosportu u dirketnom prenosu, ili druga zato što više voli koncept Marčela Lotija”.

Što se tiče odluke da se u Svetskom kupu turing automobila voze tri trke po vikendu, Rudi smatra da to nije dobro rešenje.

“Ja mislim da je to previše. Povećava se rizik od lupanja automobila, troši se više guma, veća je amortizacija, ali to je njihova odluka i ja je poštujem”.

S druge strane, Pešović odobrava meru kojom se broj učesnika ograničava na 26.

“Sve će se dešavati pod budnim okom FIA i to umnogome poboljšava situaciju jer nema mesta mešetarenju. WTCR će sigurno privući većinu bivših WTCC trkača, pa je bilo moguće da se tu pojavi i više od 30 automobila. Lično mislim da broj učesnika poput onog u TCR Nemačka nije dobro rešenje, jer je u svakoj trci bilo mnogo lupanja, a to niko ne voli da vidi”, dodaje trkač iz Gornjeg Milanovca.

Prema njegovom mišljenu u novoj seriji svoje mesto će sigurno naći Haf, Mihelis i Koronel, a biće mesta i za Tarkvinija i nekolicinu vozača koji su se već trkali u TCR internacionalnoj seriji, poput Kominija, Tašija, Borkovića, Oriole…

“Moj fokus je na TCR Evropa. Bez obzira da li će se voziti pod etiketom FIA, ja ću se najverovatnije pojaviti na startu sa “audijem RS3 LMS”. Još nisam zatvorio celu konstrukciju, ali radim na tom projektu”, završio je Pešović.