Petak 13: Dan za zajednički WTCC test

Datum je možda nezgodan, ali je događaj bitan. Prvi zvanični zajednički test uoči predstojeće sezone Svetskog šampionata turing automobila, jedanaeste u sadašnjem formatu, biće održan u petak, 13. februara u Barseloni.

Nikada ranije nisu bili organizovani ni zvaničan kolektivni WTCC test ni medija dan, ali na ovoj završnoj fazi predsezonskih priprema neće se pojaviti svi. Najkrupniji minus je izostanak Lada sporta. Ruski tim izvesno neće izaći na asfalt Katalunje, već će se za Argentinu i početak takmičarske godine pripremati u svojoj bazi na Manji Kuru.

Prema dosad poznatom, šampionat bi u 2015. imao 21 učesnika. Taj broj može da varira pre svega zbog nejasnoća u vezi sa brojem raspoloživih i planiranih „RML ševroleta“ i zavisi od kapaciteta ekipa Kampos rejsing, Minih motorsport i Kraft-Bambu rejsing, kao i samog RML-a.

wtcc20141002011 10498407_821925341199418_1315574585131703189_oŠampionski Sitroen rejsing nastupaće sa četvoročlanom postavom, dokazanom tokom 2014. Nju čine Hose Marija Lopes, Ivan Miler i Sebastijan Leb i u poslednji čas pridodat im Ma Ćinghua. Posle regrutovanja kineskog trkača za fabričku ekipu, otvoreno je pitanje hoće li klijentski Sebastijan Leb rejsing prijaviti još jedan ili dva dodatna „C-elizea“. Kako bilo, tamo jedno sedište definitivno pripada Mehdiju Benaniju.

Zanimljivo, ali fabrički tim Honde još nije i formalno objavio imena svojih vozača, mada se kao sigurno uzima da će tandem Gabrijele Tarkvini – Tijago Monteiro braniti boje japanskog giganta i treću godinu zaredom.

2014_wtcc_moscow_raceway_ 1291 450_MICHELISZNorbert Mihelis mogao bi da nastavi da vozi za mađarski Zenge motorsport, ili – postoji i takva spekulacija – da bude prekomandovan u fabrički tim, dok bi se mađarska ekipa posvetila TCR Internacionalnoj seriji. I ovde se čeka oficijelna potvrda.

Dušan Borković promenio je ekipu i marku automobila: u 2015. će se trkati za volanom „honde“ italijanskog privatnog tima Protim rejsing.

BORKOVIC Rydell_Ita_Race1_38
U prvenstvu će svakako biti jedan „sivik“ više nego 2014, pošto u igru ulaze Rikard Rajdel i Nika rejsing – zvanično Honda rejsing tim Švedska.

Kod Lada sporta personalna pitanja odavno su rešena: Toljati se uzda u oprobani prošlogodišnji trio: Rob Haf, Džejms Tompson, Mihail Kozlovski. Nov je sponzor – Rosnjeft i nov je auto – „lada vesta“, a nezahvalno je prognozirati kada će takmičarska naprava biti spremna makar za test premijeru.

unnamed(3)
O broju klijentskih „ševroleta“ u Svetskom šampionatu može da se nagađa. ROAL definitivno izlazi na start sa dva automobila i sa potvrđenim trkačima Tomom Čiltonom i Tomom Koronelom.

Za Kampos rejsing voziće Francuzi Igo Valente i Džon Filipi, a u španskom timu izgleda ima mesta za još jednog, trećeg pilota, što bi trupu Adrijana Kamposa a pretvorilo u najbrojniju „ševi“ postavu.

Jedan „kruz“ Minih motorsporta pripada WTCC povratniku Stefanu D’Asteu, a drugi će svog pilota dobiti sredinom sezone. Prema onome što tim saopštava, ne izgleda verovatno da će se do popune tog kokpita u trkanje ponovo uključiti i sam Rene Minih.

10427306_908085839231627_5880876454044983065_n 10960505_945357808821513_9046593785713677935_oKod tima Kraft-Bambu, nezavisnog šampiona iz 2013. jedno sedište pripada Francuzu Gregoaru Demustijeu. Potencijalni drugi auto postave Džeka Kolmena, ako ga uopšte bude, popeo bi broj učesnika šampionata na 22. Međutim, taj „kruz“ bio bi deveti u šampionatu, što bi značilo da RML za ovu sezonu treba da izradi tri nova automobila, a koliko je poznato, zasad su proizvedena samo dva.

spisak dosad potvrđenih WTCC vozača 2015:

Hose Marija Lopes (ARG) – Sitroen Total – sitroen C-elize
Ivan Miler (FRA) – Sitroen Total – sitroen C-elize
Sebastijan Leb (FRA) Sitroen Total – sitroen C-elize
Ma Ćinghua (CHN) – Sitroen Total – sitroen C-elize
Mehdi Benani (MOR) – Sebastijan Leb rejsing – sitroen C-elize

Robert Haf (GBR) – Lada sport Rosnjeft – lada vesta
Mihail Kozlovski (RUS) – Lada sport Rosnjeft – lada vesta
Džejms Tompson (GBR) – Lada sport Rosnjeft – lada vesta

Rikard Rajdel (SWE) – Honda rejsing tim Švedska – honda sivik
Dušan Borković (SRB) – Protim rejsing – honda sivik

Džon Filipi (FRA) – Kampos rejsing – ševrolet RML kruz TC1
Igo Valente (FRA) – Kampos rejsing – ševrolet RML kruz TC1
Tom Čilton (GBR) – ROAL motorsport – ševrolet RML kruz TC1
Tom Koronel (NED) – ROAL motorsport – ševrolet RML kruz TC1
Stefano D’Aste (ITA) – Minih motorsport – ševrolet RML kruz TC1
Gregoar Demustije (FRA) – Kraft-Bambu rejsing – ševrolet RML kruz TC1

očekivano, ali još nepotvrđeno:

Gabrijele Tarkvini (ITA) Kastrol Honda – honda sivik
Tijago Monteiro (POR) – Kastrol Honda – honda sivik
Norbert Mihelis (HUN) – Zenge motorsport (?) – honda sivik

(?) – Sebastijan Leb rejsing – sitroen C-elize
(?) – Minih motorsport – ševrolet RML kruz TC1
(?) – Kampos rejsing – ševrolet RML kruz TC1
(?) – Kraft-Bambu rejsing – ševrolet RML kruz TC1*
*tim najavio da će pokušati da nastupi sa dva automobila, što može da se desi i kasnije u sezoni

140_STARTPrema ažuriranom sportskom pravilniku, ekipama – celosezonskim učesnicima šampionata dozvoljene su samo dve izmene vozača u toku godine. To znači da neće biti reprize prošlogodišnjeg slučaja u TC2T klasi, kada je Kampos rejsing rentirao kokpit svog drugog „seat leona WTCC“, pa su se u njemu izmenjali Petr Fulin, Nikita Misjulja, Norbert Nađ i Henri Kvong.

Još jedna bitna razlika u odnosu na prošlu godinu: u 2015. svaki privatni tim i njegovi vozači imaju pravo da se bore za Jokohama trofej. To iz igre u ovoj kategoriji praktično eliminiše samo fabričke postave Sitroena, Honde i Lade.