Pežo Argentina: Osvojiti domaće titule, izaći u Evropu!

Pežo Argentina je početkom marta predstavio svoj takmičarski program za argentinsku turing scenu. Marka sa znakom lava će tokom 2015. godine nastupati u serijama Super TC2000 i Turismo nasional.

Modeli 408 i 308, koje je Pežo odabrao za nacionalna automobilska takmičenja proizvode se u fabrici PSA grupe u El Palomaru, u provinciji Buenos Aires.

„Pežo 408“ osnova je auta koji se trka u STC2000, tehnički najnaprednijoj kategoriji u Argentini. Pošto su tu motori, transmisija i pneumatici unificirani, njegove tehničke karakteristike odgovaraju onim koje smo opisali predstavljajući „korolu“ i „fluans“ iz istog šampionata.

2Q3A7644„Pežo 308“ je oružje za klasu 3 (najjaču) Turismo nasional (TN) serije. Automobil poseduje četvorocilindarski dvolitarski 16v atmosferski agregat koji oslobađa oko 290 KS, ima šestostepeni sekvencijalni menjač i minimalnu težinu od 1.070 kilograma. Ova kategorija je po performansama prevazišla superprodukciju i nalazi se blizu S2000 vozila.

Ciljevi Pežoa postavljeni su jasno i ambiciozno: u STC2000 šampionatu treba odbraniti prošlogodišnji triling titula – vozačku, proizvođačku i timsku, dok je u kategoriji Turismo nasional namera povratak naslova u Klasi 3, osvojene 2013, a prošle godine „predate“ Sitroenu i njegovom pulenu Matijasu Rosiju.

2Q3A8347Obe ekipe, i ona u Super TC2000 seriji i ona u TN prvenstvu, nastupiće pod imenom Tim Pežo Total Argentina. Novo ime odraz je čvrstog partnerstva koje između dveju kompanija na međunarodnoj ceni traje već decenijama. Ono u Argentini sada ide i korak dalje, s ciljem stvaranja tima koji će u ovoj južnoameričkoj zemlji postati referenca u auto-sportu.

U Super TC2000 seriji „pežo 408″ voziće superzvezde marke sa znakom lava, aktuelni prvak Nestor ‘Bebu’ Đirolami i Agustin Kanapino, kojima se pridružuje bivši trkač Renoa Fabijan Janantuoni. U Turismo nasional šampionatu brend takođe nastupa s trojicom vozača i to su: Fakundo Čapur, šampion serije 2013, ponovo Fabijan Janantuoni, TN prvak 2011 i Hulian Santero, bivši Super TC2000 trkač.

2Q3A8325Zanimljiva je novost da Pežo Argentina planira da svoje sportske projekte proširi van granica zemlje i upustiće se i u dva programa na internacionalnoj sceni, ali sa domaćim pilotima.

Prvi podrazumeva odlazak vozača tima Pežo Total Argentina u Evropu i njihovo učešće u bar jednoj trci „RCZ kupa“. Drugi projekat predviđa formiranje četvoročlane ekipe argentinskih pilota u cilju nastupa na 24 časa Nirburgringa 2016, i to za volanom 408-ice proizvedene u već pomenutoj fabrici PSA grupe u široj okolini Buenos Airesa.

Napomenimo i to da Super TC2000 serija startuje poslednjeg vikenda marta meseca, dok je Turismo nasional već izvezao dve svoje trke. U La Plati je u C3 klasi slavio Pežoov Fakundo Čapur, dok je na Termama pobeda pripala Sitroenovom Matijasu Rosiju.