Pike, Di Grasi i Da Košta gostuju na otvaranju Brazilskog stok prvenstva

Za nešto više od dve sedmice počeće 38. sezona Brazilskog šampionata stok automobila.

Takmičarsku godinu 6. marta ponovo otvara tradicionalna Trka tandema. Ona ima formu trke izdržljivosti i u njoj u parovima s celosezonskim učesnicima serije startuju i zvezde internacionalnog auto-sporta, dominantno, ali ne i obavezno iz kategorija “prekrivenih točkova”.

nelsinho piquet
Nelson Pike Mlađi, prvi šampion Formule E (c) FIA 2013-16

U prethodnim sezonama Trka tandema vožena je na pistama Interlagos i Gojanja, dok će 2016. biti održana na pisti Kuritiba, koja je u periodu od 2006. do 2012. bila domaćin brazilskih rundi Svetskog prvenstva turing automobila.

Lukas di Grasi, Nelson Pike Mlađi i Antonio Feliks da Košta, koji su između ostalog i protagonisti Formule E, prvi su slavni gosti visoke međunarodne reputacije potvrđeni za ovo “ol star” nadmetanje. Najsvežija informacija najavljuje i gostovanje belgijskog GT asa Lorensa Vanthora.

Di Grasi
Lukas di Grasi (c) FIA 2013-16

Prvopomenuta trojka nastupiće u “ševroletima sonik”, sa istim domicilnim partnerima kao prošle godine: Di Grasi će deliti kokpit s Tijagom Kamilom, Pike sa Atilom Abreuom, a Da Košta sa Alamom Kodairom. Vanthor će ove sezone voziti zajedno sa Rikardom Zontom.

Prošlogodišnju Trku tandema osvojio je brazilsko-argentinski dvojac Rikardo Maurisio – Nestor Đirolami. Pike i Abreu startovali su s pol pozicije, dok su se Da Košta i Kodair na kraju dana popeli na najniži stepenik podijuma.

da costa
Antonio Feliks da Košta (c) FIA 2013-16

U glavnom automobilskom takmičenju u Brazilu učestvuju automobili identične mehaničke osnove, s karoserijom koja imitira “ševrolet sonik” ili “pežo 408”. Kada su u pitanju stalni trkači u sezoni 2016, među najzvučnija imena spadaju Rubens Barikelo, Rikardo Zonta, Lučano Burti, Kaka Bueno, Rikardo Maurisio, i, od ove sezone u punom angažmanu, dvostruki uzastopni i aktuelni šampion Argentinske Super TC2000 serije Bebu Đirolami.

Titulu u Brazilskom stok šampionatu brani domaći pilot Markos Gomes.