Pol Rikar je domaćin FIA Motorsport igara 2020.

U jesen 2020. biće održano drugo izdanje FIA Motorsport igara – svojevrsnih “olimpijskih igara” automobilskog sporta.

Domaćini ovog multidisciplinarnog takmičenja 2020. biće grad Marsej i staza Pol Rikar, koja ove godine proslavlja svoju 50-godišnjicu.

Prve FIA Motorsport igre bile su upriličene početkom novembra 2019. s bazom u Rimu, dok su trke vožene na obližnjoj pisti Valelunga – Pjetro Tarufi. U njima su učestvovala 192 vozača, predstavnici 49 zemalja i teritorija.

Ovogodišnje odmeravanje snaga između nacija zakazano je za period od 23. do 25. oktobra, a ponovo ga zajedno organizuju FIA i poznati promoter SRO, koji u 2020. očekuju još više takmičara.

Trkačkih disciplina je na Valelungi bilo šest (GT kup, Turing kup, F4 kup, Drift kup, Karting slalom i Digitalni kup). Najviše medalja osvojila je Rusija – jedno zlato i dve bronze.

Sve navedene discipline biće vožene i u oktobru na Pol Rikaru, a najavljeno je i dodavanje novih. O toj mogućnosti znaće se više u idućim mesecima.

Turing kup u sklopu FIA Motorsport igara 2019, rezervisan za automobile TCR specifikacije, osvojila je Rusija, zahvaljujući Klimu Gavrilovu, koji je vozio “audi RS 3 LMS”.

Srebro je na Valelungi pripalo Belgiji, za koju se trkao Žil Magnus u “audiju” Komtuju rejsinga, dok je bronzu Slovačkoj doneo Mato Homola za volanom “hjundaija i30 N” BRC rejsinga.

“Drago mi je što posle uspeha inauguralnog izdanja FIA Motorsport igara taj koncept nastavlja da se širi i što će doći na prestižnu stazu Pol Rikar”, izjavio je predsednik FIA Žan Tod.

“To je jasan pokazatelj da je ovaj jedinstveni pristup auto-trkama bio pravi i da FIA FIA Motorsport igre imaju blistavu budućnost. Ubeđen sam da će izdanje 2020. nastaviti da objedinjuje i ljubitelje auto-sporta i ljubitelje međunarodnog sporta uopšte.”

“U isto vreme, želim da vidim još više nacionalnih saveza kako uviđaju patriotski duh ovih igara i kako im se priključuju. Kako su zastupljene i bazične discipline, one su pristupačna platforma za dolazeće generacije takmičara, što je za FIA veoma važno. Posebno me raduje što se ovogodišnje igre organizuju u Francuskoj.”

Promoter Stefan Ratel primetio je da su inauguralne FIA Motorsport igre nadmašile sva očekivanja i dodao: “Znam da će Marsej biti idealna pozornica za drugo takmičenje, a isto se može reći i za stazu Pol Rikar, koja je trkalište svetske klase s vrhunskom infrastrukturom.”

“Cilj nam je da Igre 2020. budu još uspešnije od prošlogodišnjih, a s novom lokacijom i novim disciplinama, koje tek treba da budu objavljene, verujem da smo na putu da to i postignemo.”

Na prvim FIA Motorsport igrama Srbija je imala predstavnike samo u kartingu.