Posle tročasovne operacije Zanardijeva neurološka slika i dalje ozbiljna

Stanje Alesandra Zanardija, juče podvrgnutog tročasovnoj operaciji posle saobraćajnog udesa doživljenog na parabiciklističkoj trci, i dalje je ozbiljno.

Bolnica u Sijeni u kojoj se nalazi slavni trkač i paraolimpijac danas je saopštila da je Zanardi posle operacije intubiran i da je na veštačkim plućima, dok je njegova neurološka slika i dalje ozbiljna.

Čuveni sportista hospitalizovan je u petak u šest po podne i potom je podvrgnut “delikatnoj” neurohiriruškoj i maksilofacijalnoj intervenciji u trajanju od tri sata.

Postoperativno, Zanardi je na intenzivnoj nezi i njegovi “hemodinamski i metabolički parametri su stabilni”.

Bivši dvostruki Kart šampion, F1 i WTCC trkač, juče je učestvovao na štafetnoj parabiciklističkoj trci u okolini Sijene i doživeo je teške povrede glave u sudaru s kamionom.

Prema izveštajima, Zanardi je na jednom spustu izgubio kontrolu nad parabiciklom, prevrnuo se i prešao u suprotnu traku puta, gde ga je posle neuspelog pokušaja izbegavanja udario kamion s poluprikolicom.

Kako je okolina mesta udesa pod šumom, spasilački helikopter nije mogao da se spusti na licu mesta, već je italijanski sportista do njega morao da bude prenesen.

Kao paraolimpijac, 53-godišnji Zanardi je vlasnik četiri zlatne i dve srebrne medalje u parabiciklizmu.