Zanardi teško povređen u saobraćajki, neurohirurška intervencija u toku

Slavni trkač i paraolimpijac Alesandro Zanardi doživeo je teške povrede glave za vreme štafetne parabiciklističke trke u okolini Sijene.

On se kao učesnik takmičenja sudario s kamionom, a izveštaji kažu da se udes dogodio na spustu na kojem je čuveni automobilista izgubio kontrolu nad svojim ručnim biciklom i našao se na pogrešnoj strani puta.

Vozač kamiona je navodno pokušao da skrene i izbegne nesreću, ali u tome nije uspeo.

Na lice mesta izašli su vatrogasci, lokalna i nacionalna policija, a Zanardi je – svestan sve do dolaska medicinskih ekipa – do bolnice u Sijeni prevezen helikopterom.

Njegovo stanje na prijemu ocenjeno je kao “veoma ozbiljno” i zbog teških povreda glave trenutno se nad njim vrši “veoma delikatna neurohirurška intervencija”.

Zanardi je bivši F1 pilot i dvostruki šampion Kart serije. U užasnom udesu na Lauzicringu 2001. godine izgubio je obe noge, ali je nastavio da se trka.

Vozeći “BMW” Roberta Ravalje sa specijalno prepravljenim komandama, osvajao je trke Svetskog šampionata turing automobila.

U prilagođenim takmičarskim spravama učestvovao je u prvenstvima sportskih automobila i GT takmičenjima, a u 2018. godini imao zapažen DTM vajldkard nastup na Muđelu. Prošle godine startovao je na Roleksu 24 na Dejtoni.

Na Paraolimpijskim igrama 2012. i 2016. Zanardi je osvojio četiri zlatne i dve srebrne medalje u parabiciklizmu.

Pedesettrogodišnji as iz Bolonje je tokom svoje karijere na četiri točka imao bar dva bliska susreta sa smrću: 1993. u F1 “lotusu” na Spa-Frankoršampu i u već pomenutoj Kart trci na Lauzicringu.

Žilavi Italijan je oba puta uspeo da se iščupa i ostaje nam da se molimo i nadamo da će tako biti i sada…