Potvrđeno: WTCC na Nirburgringu 2015!

Pretpostavke su dobile i zvaničnu potvrdu: Svetski šampionat turing automobila u sezoni 2015. trkaće se na stazi Nordšlajfe i otvoriće program za tradicionalnu trku 24 časa Nirburgringa.

WTCC promoter Eurosport i ADAC, organizator 24-časovne trke, sklopili su trogodišnji ugovor i otvorili vrata povratku jedne FIA trkačke serije na „Zeleni pakao“ 32 godine pošto je na njemu održana runda Svetskog prvenstva sportskih automobila. Ujedno, to će biti i povratak WTCC-a u Nemačku, u kojoj je šampionat na Ošerslebenu bio redovan tokom sedam sezona, u periodu 2005-2011.

Nordschleife_ADAC (4) Nordschleife_ADAC (3)
Za nastup na Nirburgringu biće iskorišćena kombinacija staze Nordšlajfe i Nirburgring GP konfiguracije, pa će krug imati 25,738 kilometara. Samim tim, Svetski šampionat turing automobila moraće da odstupi od svog „svetog“ formata od dve trke po 60 km. Biće vožena jedna trka, koja, prvi put u istoriji savremenog WTCC-a uključuje i zaustavljanje u boksu.

„Trka na Nordšlajfe definitivno će biti vrhunac sezone,“ izjavio je Fransoa Ribeiro, direktor šampionata. „Da bismo se trkali na ovom spomeniku istorije automobilizma, tražili smo od FIA da promeni sportska pravila za tu jednu priliku. Zamisao je da održimo jednu trku od 120 kilometara, sa jednim pit-stopom. Detalje ovog formata razradiće FIA, Eurosport i timovi, pre idućeg zasedanja FIA Komisije za turing automobile, a onda ćemo FIA Svetskom savetu auto-sporta podneti predlog na odobrenje.“

ADAC Procar ADAC Procar„Vozači su oduševljeni ovom idejom: novi TC1 automobili, preko 200.000 gledalaca koje očekujemo na Nordšlajfe, sve to u direktnom televizijskom prenosu najviše klase – biće zaista uzbudljivo. To će biti trka koju će svaki vozač želeti da osvoji. Sa dužinom od preko 25 kilometara i sa 85 krivina, Nordšlajfe je, uz Le Man, verovatno najzahtevnija pista na svetu. Nije slučajno što se tu isprobavaju mnogi sportski produkcijski automobili, a to je u skladu sa našim sloganom „pravi automobili, pravo trkanje“. Ubeđen sam da će ovaj događaj postati stvar prestiža za sve proizvođače uključene u naše prvenstvo,“ dodao je Ribeiro.