Preko Beograda do novog svetskog rekorda

Ekipa Čelendž4, koju predvodi nemački vozač Rajner Citlo, proći će naredne nedelje kroz Beograd u pokušaju da u vozilu „folksvagen tuareg“ postavi novi svetski rekord i što brže pređe 17.752 kilometra dug put od rta do rta, od Norveške do Južne Afrike.

Citlo će avanturu započeti 21. septembra, a predviđa se da će pokušaj postavljanja novog rekorda trajati desetak dana, uz poštovanje svih pravila saobraćaja i ograničenja brzine. U tom periodu Nemca i njegovu ekipu put će voditi kroz Srbiju i ukupno 19 država: od Norveške, Finske, Švedske, Danske, preko Nemačke, Češke, Slovačke i Mađarske, kroz Srbiju i Bugarsku sve do Turske. Na afrički kontinent ekipa će stići letom iz Adane u Turskoj do Kaira u Egiptu.

R.Zietlow i ekipa Nordkapp, Norveska2Kako bi u rekordnom vremenu prešao put preko tri kontinenta, Rajner Citlo će svoj VW tuareg V6 TDI opremiti pneumaticima gudjir rengler HP za SUV i 4X4 vozila, koji konstrukcijom odolevaju ekstremnim klimatskim uslovima na tom putu i zahtevnim terenima van puteva.

Tokom celog putovanja ekipa će imati samo šest pneumatika, četiri montirana na vozilo i dva rezervna. Tročlana posada menjaće se za volanom svakih pet sati, voziće 24 sata dnevno i zaustavljaće se samo da bi rezervoar napunila gorivom.

Citlo je ubeđen da će do Rta Agalas, najjužnije tačke Afrike i mesta koje razdvaja Indijski od Atlantskog okeana stići za manje od deset dana. On će za svaki pređeni kilometar donirati 20 centi za dečja SOS sela u Zambiji i Sudanu, a Gudjir je obećao da će udvostručiti svaki cent koji u dobrotvorne svrhe pokloni nemački vozač.