Premijera na trkačkoj pisti: I “BMW M4 DTM” turbo testiran u Portugalu

Posle funkcionalne probe DTM automobila nove generacije, izvedene na fabričkoj pisti u Dingolfingu, BMW M motorsport je u Portugalu kompletirao prvi zimski test modela izrađenog po pravilima Klase 1.

Tokom tri radna dana na autodromu Eštoril, za volanom “BMW-a M4 DTM” sa novim četvorocilindarskim dvolitarskim turboprehranjivanim motorom smenjivali su se Bruno Spengler i Marko Vitman.

Za 100 KS snažniji motor nalazi se u epicentru svih promena vezanih za prelazak na standarde Klase 1. Prateće modifikacije izvedene su i na rashladnom sistemu, a nova pravila dopustila su i intervencije na određenim područjima aerodinamike. Test na Eštorilu bio je prvi izlazak “M4 DTM” na pravu trkačku pistu i poslužio je za ocenu svega što su inženjeri dosad učinili. Prikupljene informacije poslužiće u daljim pripremama za dolazeću DTM sezonu.

“Prvi test dani s novim automobilom sa turbo motorom bili su veoma zabavni”, ocenio je Spengler. “Nama je kao vozačima veoma zanimljivo da učestvujemo u razvoju novog DTM trkačkog automobila. Ja već 14 godina vozim DTM automobile sa V8 motorima, ovo je bio prvi put da sam na stazu izašao sa četvoricilindarskim turbo motorom. To mi je potpuno novo.”

Vitman je dodao: “Osećaj u automobilu je kul i jako je zabavno voziti ga. Zaista se osećaju performanse i obrtni moment novog motora, a promenjena aerodinamika čini da se automobil ponaša drugačije. Veliki sam optimista nakon prvog testa i mislim da navijači imaju čemu da se raduju.”

“Spolja se definitivno primećuje da su automobili brži nego prošle godine i to će napraviti veći spektakl. Mogu da vas uverim da je zvuk odličan kao uvek. Lično, preferiram ga u odnosu na prethodne motore. Zvuči pomalo drugačije, ali nije ni tiši ni lošiji. Sviđa mi se i mislim da će se svideti i navijačima.”

“Promene za 2019. su pozitivne, uživao sam za volanom na prvom testu i u pripremi automobila za narednu sezonu sa mehaničarima i inženjerima.”

Sledeći testovi “BMW-a M4 DTM” biće voženi na stazi Heres u Španiji 10. i 11. decembra.