Prvi Amerikanac u TCR seriji

Jedan od tri vozača „honde“ švedskog Vestkoust rejsinga u inauguralnoj sezoni TCR Internacionalne serije biće Amerikanac Kevin Glison.

Glison se u karijeri uglavnom bavio trkama sportskih i GT automobila i američkim turing takmičenjima. U pitanju je vozač sa bogatim i raznovrsnim iskustvom stečenim za volanom niza različitih modela sa zadnjim pogonom – porše, aston martin, audi R8, BMW – ali i onih sa prednjom vučom, poput VW golfa, džete i audija TT RS za VLN seriju.

Stekavši ogromnu takmičarsku kilometražu u trkama u Americi, Australiji, Aziji i Evropi, Glison je pokazao da se lako prilagođava promenama automobila i njihovim različitim specifikacijama i karakteristikama. Ta veština biće mu i te kako potrebna u novoj globalnoj turing seriji, tim pre što Amerikanac svoje najsjajnije trenutke nije doživeo u sprint trkama, već kao član endurans pobedničkih posada na 25 sati Tanderhila, 6 sati Nirburgringa i 13 sati Virdžinija autodroma.

imsa_25576888 audi_motorsport-140208-0727Istakavši kako mu je drago što će voziti za Vestkoust u prvoj sezoni TCR Internacionalne serije, Glison je rekao: „Tim je dokazan i poseduje ogromno iskustvo, pa sam siguran da će se brzo prilagoditi novom izazovu u sezoni 2015. Pored toga, očekujem da će „honda sivik TCR“ biti konkurentan auto, pogotovu uz podršku J.A.S. motorsporta i Mugena. Radujem se prilici da sve to spojim u uspešnu kampanju.“

„TCR Internacionalna serija je apsolutno nova, tako da je teško gajiti bilo kakva očekivanja. Verujem da je vizija o stvaraju globalne platforne, uz svest o troškovima, sjajna ideja koja će na svetskom nivou pomoći ekspanziji turing trka. Uzbuđen sam što ću se prvi put od 2011. trkati u celosezonskom programu i želim da upijem što je više moguće informacija i da ih iskoristim kako bih maksimalno povećao šanse da uspem. Počnimo s osvajanjem poena, pa ćemo odatle ići dalje“, kazao je trkač iz Pensilvanije.

glisonTim menadžer Vestkoust rejsinga Džejms Nikson poželeo je dobrodošlicu prvom američkom TCR vozaču: „Glisonov tempo i glad za uspesima veoma su očigledni i to nam je delovalo jako privlačno kada smo počeli da pregovaramo. TCR Internacionalna serija biće mu idealna kategorija za celosezonsku kampanju i prilika da usavrši svoju trkačku veštinu na nekim od najboljih staza na svetu. Ne sumnjam da će Kevinovo ime uskoro biti poznato i upamćeno u turing trkama.“

Vestkoust rejsing osnovao je Dik Jonson-Vigrot 1994. godine. U protekle dve decenije ekipa je osvojila 5 vozačkih i 2 timska šampionska naslova u nacionalnom prvenstvu i zadobila je status vodeće turing postave u zemlji. Beležila je i nastupe u Porše karera kupu, Švedskom GT prvenstvu i ADAC GT masters seriji.

U TCR kampanji 2015. Vestkoust rejsing nastupaće sa tri „honde sivik tajp R“ koje je izradio italijanski J.A.S. motorsport. Ko će zauzeti preostala dva slobodna kokpita, tek treba da bude objavljeno.