Pure ETCR, runda 3: Farfus i Ekstrem na pol-pozicijama za svoja Superfinala

Drugi dan takmičenja TCR automobila na električni pogon započeo je sa dve sesije borbe protiv štoperice za vozače iz oba šešira.

U okviru Runde 3, koristi se duža, 3,2 kilometra duga konfiguracija staze Valelunga pokraj Rima, a svaki vozač vozi jedan mereni krug sa startom iz mesta i pri tome koristi maksimalnu snagu od 500 kW. Sama Runda 3 ne donosi poene, već služi da se odredi startni poredak vozača za Super Finala svakog šešira.

Na stazi se od vozača iz šešira A prvi pojavio Mikel Askona, koji je imao odličan start svog brzog kruga, ali mu je u šikanama drugog sektora guma spala sa zadnjeg levog točka i Španac nije uspeo da završi taj krug, tako da će startovati sa začelja u svom Super Finalu.

Njegov kolega po brendu, Đordi Žene je sledeći izašao na stazu i postavio prvo mereno vreme, 1:27.143. Stefano Koleti je prvi predstavnik Romeo Ferarisa koji se pojavio na stazi, ali je sišao nekoliko puta sa piste, zbog čega mu je poništeno vreme 1:28.527.

Augusto Farfus je u svom “velosteru N” koristio svaki centimetar staze koji mu je bio dostupan i postavio brže vreme od Ženea i Koletija i prvi je postavio vreme ispod jednog minuta i 27 sekundi (1:26.612).

Farfusov sunarodnik i drugi predstavnik Romeo Ferarisa u ovom šeširu, Rodrigo Baptista, je u pretposlednjoj krivini sišao zadnjim levim točkom sa staze, ali ga to nije omelo da postavi treće najbrže vreme, 1:27.405, 26 stotinki sporiji od Ženea.

Poslednji automobil u šeširu A je “veloster N” Toma Čiltona, koji je veoma agresivno vozio i postavio drugo najbolje vreme, 1:27.084 i time doprineo da dva “hjundaija” budu na prva dva startna mesta u Super Finalu šešira A.

Nakon svih izlazaka na stazu, Super Finale šešira A će imati sledeći startni poredak: Farfus, Čilton i Žene će biti u prvom startnom redu, dok će iza njih startovati Baptista, Koleti i Askona.

Od vozača iz šešira B, prvi je na stazu izašao Matijas Ekstrem, koji deli svoj “e-rejser” sa Askonom, ali nije odvezao mereni krug, već se vratio direktno u pit lejn po nalogu direktora trke i činilo se da će započeti svoje Super Finale sa začelja, ali je nakon svih ostalih vozača iz svog šešira dobio priliku da izađe ponovo na stazu.

Sledeći se na stazi pojavio Žan-Karl Verne, koji je vozio vrlo precizno i agresivno i zaustavio štopericu na vremenu 1:26.805, čime je svoj “veloster N” postavio na provizornu pol-poziciju.

Oliver Veb, predstavnik Romeo Ferarisa nije postavio brže vreme od Francuza, nakon što mu blokirali točkovi u prvoj ukosnici u drugom sektoru i jedva je uspeo da je prođe bez silaska u šljunak, pa je zbog toga njegovo vreme kruga bilo 1:27.607.

Četvrti vozač iz šešira B Džon Filipi u drugom “hjundaiju” bio je brži od Veba, 1:27.482. Prva “kupra” iz ovog šešira koja je kompletirala krug je bila ona kojom je upravljao Danijel Nađ, koji je gubio prijanjanje tokom kruga i driftovao kroz neke od krivina, da bi postavio tek četvrto najbrže vreme 1:27.735.

Pretposlednji na stazi je bio Luka Filipi, u drugoj “đuliji ETCR” u šeširu B, koji je slično Nađu imao jedan drift i par puta je prošao kroz šljunak, ali je bio mnogo brži i postavio vreme za drugu startnu poziciju, 1:27.199. Međutim, Ekstrem je, na kraju, odvezao gotovo perfektan krug i bio više od pola sekunde brži od Vernea, 1:26.296.

Nakon svih izlazaka na stazu, Super Finale šešira B će imati sledeći startni poredak: Ekstrem, Verne i Luka Filipi će biti u prvom startnom redu, dok će iza njih startovati Džon Filipi, Veb i Nađ.

Početak Super Finala šešira A se očekuje od 14.25.