Pure ETCR Superfinale: Askona najbolji vozač vikenda, Ekstrem i dalje lider u generalnom plasmanu

Mikel Askona je pobedio u Superfinalu vozača iz šešira B i time postao vozač koji je osvojio najviše poena, dok je Filip Eng, kao pobednik Superainala za šešir A drugoplasirani u generalnom plasmanu.

Na startu Superfinala za vozače iz šešira A, Veloster Augusta Farfusa se nije pojavio na startu,

Vozač Romeo Ferarisa, Filip Eng je najbolje startovao u prvom Superfinalu i pretekao Matijasa Ekstrema sa spoljne strane u krivini 13. Luiđi Ferara je pokušao da isprati svog timskog kolegu niz startno ciljni pravac ali nije uspeo da prođe Ekstrema u prvoj krivini.

U drugom krugu, druga “kupra”, je našla prolaz pored “đulije” kojom upravlja Ferara, gde se Đordi Žene domogao trećeg mesta na putu ka prvoj krivini, dok se jedini “hjundai” u  trci, kojim upravlja Džon Filipi vozio na petom mestu, ali je u četvrtom krugu pretekao Feraru u drugoj krivini.

Filip Eng je prvi prešao preko ciljne linije u svom Superfinalu, ostavivši Ekstrema i Ženea iza sebe, dok je Ferara pretekao Filipija neposredno pred ciljnu liniju.

Drugo Superfinale, za vozače iz šešira B, je najbolje započeo Žan-Karl Verne koji je uspeo da pretekne Mikela Askonu na izlazu iz trinaeste krivine, ali je izgubio vodeću poziciju u prvoj krivini prvog kruga.

Luka Filipi je pokušao da se probije ispred obojice u krivni 14, ali je ostao na trećem mestu. Domaći trkač Danijel Nađ je prvi krug završio na četvrtom mestu, a u narednom je pokušao da pretekne Luku Filipija na putu ka prvoj krivini.

Usledio kontakt između njih, koji je za posledicu imao da se Italijan okrenuo na stazi i očešao ogradu, zbog čega je pao na začelje. Tom Čilton koji upravlja drugim “velosterom” je pretekao “đuliju” kojom upravlja Rodrigo Baptista u drugom krugu samo da bi izgubio tu poziciju na početku trećeg kruga.

Na “đuliji” Luke Filipija je potom pukla guma koja je polomila zadnji levi kraj karoserije njegovog automobila i ostavila krhotine na startno-ciljnom pravcu. Askona je kontrolisao trku i pobedio sa pozamašnom razlikom ispred Vernea i Nađa i postao prvi vozač koji je na dva Pure ETCR vikenda osvojio najviše poena.

U generalnom plasmanu i dalje vodi Matijas Ekstrem koji ima 273 poena, ispred Vernea koji ima 244 i Askone koji uz svoje ime ima 238 poena. Žordi Žene je tokom vikenda osvojio 212 poena, dok je Rodrigo Baptista najbolje plasirani vozač Romeo Ferarisa u generalnom, sa 197 poena.

Finalni trkački vikend Pure ETCR ove sezone će se održati na autodromu Pau Arnos od 15. do 17. oktobra.